Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:389 (2020-2021)
Innlevert: 09.11.2020
Sendt: 09.11.2020
Besvart: 16.11.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Hvorfor har ikke regjeringen forberedt en søkeordning for støtte til bedrifter som rammes hardt av smitteverntiltak som umiddelbart kan tas i bruk ved en ny nedstenging av samfunnet, slik vi nå ser?

Begrunnelse

Da koronaen rammet Norge i mars og vi stengte ned mange bedrifter, ble det jobbet raskt og godt med en portal for å søke hjelp med nødvendige faste utgifter. Flere organisasjoner var engasjert i å få denne på plass, og den har fungert godt ifølge bedriftene. For reiselivsnæringen inkludert restauranter og utesteder er situasjonen etter den nye nedstengningen 5. november meget vanskelig. De fleste bedriftene har tæret på egenkapitalen på grunn av sviktende omsetning og lønnsomhet siden 12. mars. Reiselivsbedrifter over hele landet er henvist til å vente på en ny søkeordning som skal presenteres i januar. Mange er redd for å gå konkurs mens de venter. Norge har som stat en solid likviditet, og bedrifter skal ikke måtte bukke under mens de venter på en varslet hjelp med faste utgifter. Krisen har for mange virksomheter blitt forsterket av at regjeringen avskaffet den eksisterende støtteordningen, før en ny var kommet på plass. Dette har gjort det vanskelig å forhandle med kreditorer og banker. Nå ser ut til at disse virksomhetene også må avvente regjeringens arbeid med en ny søkeportal. Regjeringen har varslet hjelp til «levedyktige bedrifter», det vil være umulig å sikre når ingen kan få sin situasjon vurdert. Mange bedrifter er redde for at en travel årstid for regnskapsførere og revisorer vil sinke deres mulighet til å søke i januar /februar når regjering har varslet en ordning.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Kompensasjonsordningen som ble etablert i Skatteetaten i vår ble satt opp på kort tid, med tanke på at den kun skulle vare i noen få måneder. Ordningen var ikke egnet for videreføring over lengre tid.
Det skal nå etableres en ny løsning som skal forvaltes av Brønnøysundregistrene. Det er viktig å få på plass en robust søknadsløsning som kan håndtere et stort antall søknader på en trygg og effektiv måte, og som kan brukes igjen ved behov. Dette tar noe tid. Det tas sikte på høy grad av automatikk i saksbehandlingen, slik at støtten kan utbetales så raskt som mulig når ordningen kommer på plass. Regelverket for ordningen er i stor grad likt som i den tidligere ordningen, og det vil dermed være forutsigbart for bedriftene om de vil få støtte og hvor mye støtte de vil kunne få utbetalt på nyåret.
I tillegg til den generelle kompensasjonsordningen har regjeringen foreslått en kompensasjonsordning for karanteneutgifter for bedrifter med utenlandsk arbeidskraft. En slik ordning vil kunne bidra til å avhjelpe den krevende situasjonen bedriftene står i.