Skriftlig spørsmål fra Geir Pollestad (Sp) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:393 (2020-2021)
Innlevert: 09.11.2020
Sendt: 10.11.2020
Besvart: 17.11.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Geir Pollestad (Sp)

Spørsmål

Geir Pollestad (Sp): Kva kinoer har fått koronastøtte, kor mykje har dei fått, kva kinoer har fått avslag på søknad om støtte, og kor mykje har dei søkt om?

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Jeg legger til grunn at det med uttrykket "koronastøtte" i spørsmålet menes midler fra kompensasjonsordningen for kultursektoren som forvaltes av Kulturrådet, og ikke midler fra den forrige kompensasjonsordningen for næringslivet som Skatteetaten forvaltet.
Kompensasjonsordningen for kultursektoren forvaltes i tråd med regler fastsatt i forskrifter 3. april 2020 (første periode) og 16. juli 2020 (andre periode) om midlertidig kompensasjonsordning for arrangører i kultursektoren ved avlysning, stenging eller utsettelse av arrangementer som følge av covid-19-utbruddet. Den 4. november 2020 trådte også kompensasjonsordninger for september til desember 2020 (tredje og fjerde periode) i kraft, men søknadsfristen har ennå ikke gått ut for disse periodene.
Jeg nevner for ordens skyld at Kulturrådet også forvalter stimuleringsordningen for kultursektoren i tråd med forskrift 19. oktober 2020 om midlertidig tilskudd til kulturarrangementer som følge av covid-19. Kinoer kan regnes som arrangør i denne ordningen. Kulturdepartementet har fått opplyst fra Kulturrådet at rådet har mottatt søknader fra kinoer i stimuleringsordningen, men at søknadene foreløpig ikke er behandlet.
Kulturdepartementet har innhentet oversikter over søknader og tilskudd til kinoer i kompensasjonsordningens første og andre periode fra Kulturrådet. Hvilke konkrete kinoer som har fått støtte eller avslag, og hvor store beløp kinoer har mottatt, fremgår av vedlegget til dette brevet.
I kompensasjonsordningens første periode mottok 19 kinoer som er organisert som selvstendige juridiske enheter, kompensasjon på til sammen ca. 88,5 mill. kroner. 27 kommunale kinoer fikk avslag på kompensasjon, og det omsøkte beløpet fra disse var på til sammen ca. 10 mill. kroner. I tillegg mottok 34 kommunale kinoer (og kulturhus) kompensasjon på til sammen ca. 18 mill. kroner. Kulturrådet har sendt varsel om omgjøring av sine vedtak om kompensasjon til disse fordi det er lagt til grunn at de kommunale enhetene ikke oppfyller vilkårene i forskriften for kompensasjon.
Kulturrådet opplyser at enkelte søknader fra kinoer til kompensasjonsordningens andre periode fortsatt er under behandling. Så langt har tolv kinoer organisert som selvstendige juridiske enheter fått innvilget søknad om kompensasjon på til sammen i underkant av 80 mill. kroner. Enkelte av disse enhetene er kinokjeder som søker for flere kinoer, for eksempel søker Nordisk Film Kino for 18 kinoer og Odeon Kino for ni kinoer. Alle søknadene fra kinoer som er en del av en kommune, er avslått. Denne siste gruppen utgjør 25 søknader på til sammen ca. 26,5 mill. kroner.
Jeg vil peke på at kommunene har mottatt kompensasjon grunnet covid-19 gjennom midler over Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett, jf. Prop. 117 S (2019–2020) og Innst. 360 S (2019–2020). Denne kompensasjonen gjelder også inntektsbortfall knyttet til kultur, blant annet kommunal kinodrift. Videre viser jeg til at regjeringen 10. november la frem forslag om å bevilge ytterligere 7,3 mrd. kroner i kompensasjon grunnet covid-19 til kommunesektoren i 2021, jf. Prop. 1 S Tillegg 1 (2020–2021). Og endelig har regjeringen varslet at den vil vurdere ytterligere skjønnsmidler til kommunene i nysalderingen av 2020-budsjettet.

Vedlegget i pdf-format