Skriftlig spørsmål fra Geir Adelsten Iversen (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:407 (2020-2021)
Innlevert: 11.11.2020
Sendt: 12.11.2020
Besvart: 19.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Geir Adelsten Iversen (Sp)

Spørsmål

Geir Adelsten Iversen (Sp): Etter at Finland stengte grensa mot Norge i august, skreiv fungerende ordfører Pål K. Gabrielsen brev til Finlands statsminister og innenriksminister. Der ba han om at befolkninga i hele Sør-Varanger kommune kan få besøke nabokommunen Enare på finsk side av grensa. Han begrunna ønsket med at det var (og er) svært lave smittetall i Sør-Varanger. Den 7. oktober åpna Finland for at personer som bor i de åtte kommunene som grenser mot Finland (Sør-Varanger, Nesseby, Tana, Karasjok, Kautokeino, Storfjord, Kåfjord og Nordreisa).
Bør ikke FHI kunne bruke statistikk fra de tre grensekommunene når de skal anbefale åpning og stenging av grensa mot Finland?

Begrunnelse

Bakgrunnen er som følger: Etter at Finland stengte grensa mot Norge i august, skreiv fungerende ordfører Pål K. Gabrielsen brev til Finlands statsminister og innenriksminister (der ba han om at befolkninga i hele Sør-Varanger kommune kan få besøke nabokommunen Enare på finsk side av grensa. Han begrunna ønsket med at det var svært lave smittetall i Sør-Varanger. Den 7. oktober åpna Finland for at personer som bor i de sju kommunene som grenser mot Finland (Sør-Varanger, Nesseby, Tana, Karasjok, Kautokeino, Nordreisa, Kåfjord og Storfjord), kan få besøke nabokommunene på finsk side av grensa.
Den 11. oktober sendte Gabrielsen et e-brev til statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, Fylkesmannen i Troms og Finnmark, stortingsrepresentanter, medlemmer av Stortingets helse og omsorgskomite og Folkehelseinstituttet og ba om at Norge innfører en praksis som gjør at personer fra norske og finske grensekommuner kan besøke hverandre – eller handle – uten å måtte gå i karantene. Iallfall så lenge koronasmitten er lav eller nesten ikke eksisterer. Per i dag har ikke Gabrielsen fått svar på henvendelsen.
På finsk side er det tre kommuner som grenser mot Norge, Enare, Utsjoki og Enontekis.
Sør-Varanger Avis har sjekka finsk helsestatistikk. Der kan en lese at det sia mars har vært færre enn fem koronatilfeller i kommunene Enare og Enontekis. I Utsjoki har det vært seks tilfeller, men det er flere uker sia siste tilfelle blei påvist.
Er det er mulig for Norge å følge den finske praksisen med å bryte smitten ned på kommunenivå.
Her noen fakta som kan være nyttig å være klar over: De tre finske kommunene omfatter et areal på vel 31 000 kvadratkilometer. Det tilsvarer arealet til fylkene Viken (24.592 km²), Oslo (454 km²) og halve Rogaland (9377 km²). I de tre finske kommunene er det vel 10 000 innbyggere til sammen. (Detaljer finnes i tabellen under).

Kommune Areal Folketall
Enare 17334 6850
Utsjoki 5372 1302
Enontekis 8392 1882
SUM 31098 10034

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Som en del av de omfattende tiltakene som ble iverksatt i mars for å slå ned covid-19-pandemien, ble det blant annet innført et generelt innreiseforbud til Norge. I samsvar med
regjeringens langsiktige strategi og plan for håndteringen av covid-19-pandemien og justering av tiltak, ble innreisebestemmelsene gradvis justert ved at det fra 15. juni ble åpnet for reiser i Norden og fra 15. juli for reiser fra andre EØS/Schengen-land med krav om innreisekarantene for regioner/land med høy smittespredning. Det ble samtidig fastsatt kriterier som legges til grunn for om et land eller en region har høy smittespredning (røde regioner/land). De nordiske landenes helsemyndigheter har et utstrakt samarbeid inkludert utveksling av data på regionalt nivå, og det ble derfor besluttet å legge regionale data til grunn for Norden. Hver annen uke vurderes det om regioner/land kan fritas fra karantene, og ukentlig vurderes det om regioner/land har fått en forverret smittesituasjon som dermed vil medføre krav om innreisekarantene.
Spørsmålet om eventuelt å gjøre vurderingene på kommunenivå har også kommet fra grenseområdene mot Sverige. Min vurdering er at det vil bli svært krevende å gjennomføre en ukentlig vurdering av alle kommuner i våre nordiske naboland. En slik tilnærming for de nordiske landene vil også bli svært krevende å kommunisere ut, etterleve og kontrollere ved grensen. I områder der kommunene ikke er så store som i Nord-Finland, kan det være uklart hvilke kommuner den reisende har vært innom dersom vedkommende kjører langs en av hovedveiene. I tillegg vil et enkelt lokalt utbrudd i en liten kommune kunne ha stor innvirkning på tallene for kommunen, og det anses derfor som nødvendig at vurderingen baseres på befolkningsgrupper av en viss størrelse for å sikre robusthet i tallgrunnlaget. På denne bakgrunn har regjeringen holdt fast ved at Folkehelseinstituttet skal legge regionale tall til grunn for de nordiske land når de legger fram sine ukentlige vurderinger.
Det nevnte brevet fra ordfører Gabrielsen er ifølge Utenriksdepartementet besvart 12. november.
Jeg har forståelse for ønsket om å kunne opprettholde god kontakt over grensen mellom kommuner i Finnmark og grensekommunene i Finland. Målet for regjeringen er å slå ned og holde pandemien nede. Jeg oppfatter at finske myndigheter også har en lignende målsetting. Vi ønsker alle å lykkes med å få dette til og ser frem til at pandemien på sikt er under kontroll slik at kontakten over grensen kan gjenopptas og ikke være avhengig av smittetallene for covid-19.