Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:406 (2020-2021)
Innlevert: 11.11.2020
Sendt: 12.11.2020
Besvart: 19.11.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hva vil statsråden gjøre for å unnta norske studenter i Norden fra plikten til å være på karantenehotell?

Begrunnelse

For å begrense importsmitte, innførte regjeringen 5. november en ordning med karantenehotell fra 9. november 2020.
Alle som ikke er folkeregistrert som bosatt i Norge, må i karantenehotell. Egenandelen skal være 500 kroner pr. natt, altså 5000 kroner for hele karantenetiden på ti dager.
Det er mye forvirring rundt ordningen med karantenehotell, ikke minst når det gjelder utenlandsstudenter.
Dette kan dels tilbakeføres til utydelige regler rundt melding av flytting.
Hovedregelen for utenlandsstudenter er at de ikke trenger å melde flytting. Skal du bosette deg som student i utlandet i mer enn seks måneder, plikter du å melde flytting fra Norge. Opplyser du i flyttemeldingen til Skatteetaten om at du er student, og skal oppholde deg midlertidig i utlandet, får du som regel avslag på flyttemeldingen, og blir stående registrert på din norske adresse.
 Norden er et unntak. Overenskomsten mellom Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om folkeregistrering, krever at du melder innflytting, og så avgjør den lokale registreringsmyndigheten om du skal registreres som bosatt i studielandet. Sverige og Danmark krever at studenter er registrert som bosatt for å ha rett til å gå opp til eksamen.
Som en ikke-intendert konsekvens vil norske studenter i nordiske land, i motsetning til andre norske studenter i utlandet, måtte i karantenehotell ved hjemreise.
For studenter generelt vil en ekstrakostnad på 5 000 kroner være en barriere for julefeiring hjemme med sine nærmeste.
Det er fullt forståelig at regjeringen ikke ønsker ekstra påfyll av smitte fra utlandet, og at smittevern er førsteprioritet. I dette tilfelle synes det likevel som om det er administrative tilfeldigheter som avgjør at noen utenlandsstudenter må i karantene, og andre ikke.
Derfor mener Arbeiderpartiet det er forståelig at ANSA har bedt om unntak for studentene i Norden og en avklaring eller justering av regelverket.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg kan her berolige representanten med at norske studenter i Norden ikke anses å ha plikt til å oppholde seg på karantenehotell.
Den 13. november utferdiget Justis- og beredskapsdepartementet blant annet på grunn av dette spørsmålet et revidert rundskriv om karantenehotell. I dette rundskrivet punkt 2 a siste avsnitt heter det:
«Utenlandsstudenter som før studiene var bosatt i Norge, vil ofte fortsatt være folkeregistrert i Norge i studietiden. De anses da også som «bosatt» i Norge etter covid-19-forskriften. Også studenter i andre nordiske land skal anses som bosatt i Norge etter karantenereglene, selv om de er registrert med bosted i studielandet på grunn av nordiske særregler om folkeregistrering. De trenger derfor ikke oppholde seg på karantenehotell, men kan gjennomføre karantene på annet egnet oppholdssted. De må etterleve karantenereglene de første ti dagene de er i Norge. Under karantenetiden bør de derfor unngå nærkontakt med andre personer de deler bolig med, som de ikke har bodd sammen med før karantenetiden.»
Det er også informert om dette på regjeringen.no under fanen «Koronasituasjonen» og videre fanen «Informasjon om karantenehotell». Der ligger det også en lenke til rundskrivet.