Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:411 (2020-2021)
Innlevert: 11.11.2020
Sendt: 12.11.2020
Besvart: 18.11.2020 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): Norge har gratis universitets- og høyskoleutdanning for utenlandske studenter.
Hva er de totale kostnadene for det offentlige for hhv. alle studenter fra EØS-området og for alle utenlandske studenter samlet?

Begrunnelse

Viser til sak fra ABC Nyheter 25. mars 2017, og ønsker oppdaterte tall.
Klippet fra saken:

«Utgiftene per studieplass varierer fra 48.000 til 230.000 kroner i året, får ABC Nyheter oppgitt hos Kunnskapsdepartementet.
Det gir i gjennomsnitt 139.000 kroner i året for å drive en studieplass.
25.424 utenlandske studenter studerer nå i Norge ifølge departementet.
Ut fra gjennomsnittsprisen gir det årlige utgifter på 3,5 milliarder kroner for den norske statskassa.
Ola Borten Moe opplyser at tall Senterpartiets stortingsgruppe har innhentet, gir kostnader på 5 milliarder kroner i året fra norske skattebetalere til utenlandske studenter.
- I tillegg til prisen for studieplassen gir Lånekassa stipend også til utenlandske studenter. De står først i køen til å få studenthybler, noe som også gir utgifter, sier Borten Moe til ABC Nyheter.
I Oslo har utenlandske studenter nå 70 prosent av studenthyblene. Og antall utenlandske studenter som kommer for å få gratis studieplass i Norge, øker raskt:
I perioden 2012-2016 var økningen på 40 prosent, ifølge Norsk Samfunnsvitenskapelig datatjenestes statistikkbank. Siden 2000 er økningen på 279 prosent. Ca. 10 prosent av alle studenter i Norge er i dag utenlandske.»

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Ifølge Tilstandsrapport for høyere utdanning 2020 (Diku-rapport nr. 3 2020) var det 12 306 internasjonale gradsstudenter i Norge i 2019. Av disse kom 4 607 fra EU/EØS-land. I tillegg var det totalt 8 767 innreisende utvekslingsstudenter, der 6 309 kom fra EU/EØS-land. I svaret vil jeg skille mellom utgifter til internasjonale gradsstudenter og til innreisende utvekslingsstudenter. Jeg vil innledningsvis også peke på at Norge som medlem av EØS ikke kan kreve betaling for studier fra EU-/EØS-studenter.
Studiene i høyere utdanning er delt inn i seks kategorier (A-F) med ulike satser som Kunnskapsdepartementet bruker for å beregne utgifter til studieplasser og resultatbasert uttelling. Satsene er grove anslag som kun gjenspeiler en viss forskjell i kostnader mellom ulike utdanninger, mens de faktiske kostnadene for en utdanning varierer mellom ulike studiesteder og institusjoner. Kunnskapsdepartementet har ikke oversikt over den enkelte institusjons faktiske kostnader per student. Utgifter til utenlandske studenter inkluderer midler institusjonene bruker av sine årlige rammebevilgninger til å tilby utdanning, resultatbasert uttelling og utgifter til utdanningsstøtte.
I tillegg til at faktiske kostnader ved studieplasser varierer mellom institusjoner og studiesteder, avhenger den gjennomsnittlige utgiften per studieplass av hvordan studentene fordeler seg på kostnadskrevende og mindre kostnadskrevende utdanninger. Tall fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) viser tall på registrerte studenter fordelt på de ulike finansieringskategoriene. Jeg legger til grunn at det er lik fordeling av utenlandske studenter på de ulike finansieringskategoriene som for det totale antallet registrerte studenter. Videre legges gjeldende satser for studieplasser og resultatbasert uttelling til grunn. Anslaget for gradsstudenter inkluderer kandidatuttelling, mens anslaget for utvekslingsstudenter inkluderer uttelling for utveksling. Basert på denne fordelingen av studenter og gjeldende satser, blir en gjennomsnittlig årlig sats per studieplass på 145 447 kroner for internasjonale gradsstudenter og 133 842 kroner per studieplass for utvekslingsstudenter, samt 11 000 kroner i uttelling per utvekslingsavtale.
En studieplass er definert som 60 studiepoengsenheter. Studenter avlegger i gjennomsnitt 46,1 studiepoeng årlig. Strykprosenten er på sin side 7,1 prosent. I beregningen er det derfor lagt til grunn 85 studieplasser per 100 registrerte internasjonale gradsstudenter. Utvekslingsopphold har ulik varighet, hvor de korteste er på 3 måneder. Det er derfor antatt at utvekslingsstudentene i snitt avlegger 28 studiepoeng hver. Med disse antakelsene utgjør utgiftene til internasjonale gradsstudenter 1,5 mrd. kroner. Av dette utgjør studenter fra EU/EØS-land 570 mill. kroner. Utgifter til innreisende utvekslingsstudenter utgjør 644 mill. kroner. Av dette utgjør studenter fra EU/EØS-land 463 mill. kroner.
Jeg understreker at dette er usikre anslag. Vi vet ikke hvor mye institusjonene bruker av sine rammebevilgninger for å tilby utdanning til utenlandske studenter, eller hvor mye resultatbasert uttelling disse studentene utgjør i de årlige statsbudsjettene.
Utgifter til utdanningsstøtte kommer i tillegg. Utenlandske statsborgere som tar utdanning i Norge som gir rett til lån og stipend, vil kunne få dette på samme vilkår som norske borgere bare dersom de fyller visse vilkår for rett til opphold i Norge. Tall fra Lånekassen viser at totalt 8 040 utenlandske statsborgere, hvor 4 400 er EØS-borgere, har mottatt lån og stipend til høyere utdanning i Norge i studieåret 2019-2020. Utgifter til utdanningsstøtte for disse studentene, prisjustert til 2021-22-nivå, utgjør 166,4 mill. kroner for EØS-borgere og 313,9 mill. kroner for alle utenlandske studenter totalt. Utgiftene består av stipend og rentestøtte. Studielånet utgjør 503,5 mill. kroner for EØS-borgere og 901 mill. kroner for alle utenlandske studenter totalt.
Når det gjelder tildeling av studentboliger, melder institusjonene inn et behov til studentsamskipnadene på antall studentboliger til internasjonale studenter som er på utveksling og i noen tilfeller på gradsutveksling. Hvem som prioriteres hvor i listen på å få studentbolig i de ulike samskipnadene er det ikke Kunnskapsdepartementet som bestemmer, men det gjør studentene i hvert enkelt samskipnadsstyret. Alle studentene betaler semesteravgift. Utvekslingsstudentene og gradsstudentene betaler husleie for å bo i studenthyblene. Der er derfor ingen merkostnader forbundet med at utenlandske studenter bor i studentboliger, men det betyr at færre norske studenter får tilgang på en studentbolig i studietiden.
Jeg vil samtidig påpeke at internasjonale studenter gir mange og viktige bidrag til kvaliteten i norsk høyere utdanning. Internasjonale studenter bringer med seg perspektiver og erfaring fra sine hjemland som beriker våre forelesningssaler og kollokviegrupper. Dette gjør utdanningene bedre og eksponerer de norske studentene for internasjonale perspektiver som er viktig i en stadig mer globalisert verden. Etter studiene skal studentene ut i et globalisert og flerkulturelt arbeidsliv. Internasjonale studenter vil også få innsikt i det norske samfunnet og føle en tilhørighet til Norge. På den måten kan vi bidra til å spre verdier som er viktige for oss slik som for eksempel demokrati, likestilling og ikke-diskriminering.