Petter Eide (SV): Smittevernoppgavene som nå er tillagt politiet vil kreve kapasitet, kapasitet som politiet normalt ikke har. Samtidig antar vi at ved nedstengningen av samfunnet vil vi risikere en økning i kriminalitet knyttet til vold i nære relasjoner (jf. pressekonferanse statsråd Ropstad 10.11.20).
Hvordan vil justisministeren sikre at politiets oppgaver med smittevernhåndtering ikke stjeler kapasitet fra andre politioppgaver som etterforskning og påtale knyttet til vold i nære relasjoner og voldtekt?
Begrunnelse
Den 3.11.20 ble det besluttet at politiet i større grad skulle følge opp brudd på smittevernregler. (Pressemelding Politiet 3.11, Rundskriv Riksadvokaten 6.11.20) Politiet framhever at de som hovedregel vil søke å forebygge overtredelser med råd og veiledning. Videre har politiet i etterkant også etterforsket brudd på smittevernbestemmelsen og bøtelagt en rekke gjerningspersoner.
Det er allmenn forståelse for at pandemisituasjonen krever skjerpede tiltak for å begrense og håndtere smitte. Politiet vil ha en viktig rolle her, med å undersøke, og eventuelt straffeforfølge brudd på smittevernregler. Samtidig vet vi også at nedstengningen av samfunnet kan føre til økt omfang av vold i nære relasjoner og voldtekt. Politiet må i den situasjon være forberedt på økt antall anmeldelser og etterforskning av slike forhold. Utfordringen er at politiet allerede i dag har sprengt kapasitet. Det at politiet skal håndtere både oppgaver knyttet til smittevern og økte anmeldelser på vold i nære relasjoner vil ytterligere gi politiet mer belastning. Det er derfor avgjørende å få klarhet i hvordan justisministeren vil sikre at politiets ressursbruk på smittehåndtering ikke stjeler kapasitet fra andre viktige oppgaver politiet har.