Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:442 (2020-2021)
Innlevert: 13.11.2020
Sendt: 16.11.2020
Besvart: 20.11.2020 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Ungdomsfiskekvoten ordningen er populær, og på Vestlandet er det mange ungdommer som fisker etter leppefisk.Tre søsken fra Austevoll har sendt brev til Fiskeridirektoratet der de reagerer på kravet om å måtte investere i nye teiner, det er ikke bærekraftig å kassere teiner, og ungdomsfiske blir ulønnsomt. De mener at søsken eller andre ungdommer bør få bruke samme båt. Det øker tryggheten og gjør at ungdom ikke blir avhengig av voksne for å føre båten.
Kan jeg be statsråden se til at innspillene fra ungdommene blir fulgt opp?

Begrunnelse

Viser til brevet fra de tre ungdomsfiskerne og søsken Linea, Vincent og Leonard fra Austevoll, som er sendt til l Fiskeridirektoratet om ungdomsfiskeordningen og regulering og endring på teiner til leppefiske 2021.
Ungdomsfiskeordninga er svært populær men inngangsbilletten er høy. De må investere i teiner, tau og redskap og drivstoff. Nå er det ute til høring et forslag fra HI og Fiskeridirektoratet som vil gjøre det enda dyrere å være ungdomsfisker. De nye reguleringene for 2021 vil føre til at ungdommene må kjøpe nye teiner for minst kr 10.000 for 20 teiner. I tillegg må de rigge om lenkene om som de fleste må ha hjelp til fra voksne. Ungdomsfiskerne får ofte først avklart leveringsavtale på fisken like før fiskeriet åpner. Det skjer samtidig som yrkesfiskerne er opptatt av å forberede seg på sitt fiske, og ikke har tid til å hjelpe.
Ungdommene mener det er lite bærekraftig å måtte kassere 60 teiner brukt i 2 sesonger, der 20 kun er brukt i en sesong. De er selvsagt opptatt av å ikke overbeskatte berggyltebestanden, men teinene de har brukt mener de er svært gått egnet til å fiske grasgylt, grøngylt og bergnebb fordi det var lite annen bifangst. De tre søsknene har deltatt i ungdomsfiskeordninga de to siste somrene og investert store summer i innkjøp og klargjøring til fiske. Dersom disse investeringene bare skal gjelde for to år, vil det ikke være lønnsomt å delta i ungdomsfiskeordningen og hensikten med ordningen med å bidra til rekruttering faller bort.
Det er også krav om at hver ungdomsforsker må fiske fra egen båt. De tre søsknene mener det vil være langt tryggere å fiske sammen. Ungdomsfiskekvote kan man få fra det året en fyller 12 år, og det er bedre å ha eldre søsken til å føre båten enn å være avhengig av voksne.
Videre har jeg fått tilbakemelding fra havbruksnæringen som fremhever at kvaliteten på leppefisken som de mottar fra alle ungdomsfiskerne. Kvaliteten til ungdommene sin fisk ligger på et høyt nivå. Vi ser at de er ansvars bevisste og jobber hele dagen på sjøen. Haler teiner 4 til 5 ganger, slik at fisken har lite stå tid og mindre utsatt for predatorer.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Sjømatnæringen er en viktig framtidsnæring for Norge, og vi har behov for dyktige fiskere slik at vi kan fortsette den gode utviklingen vi har hatt frem til nå. Ungdomsfiskeordningen bidrar til at de unge får prøve seg i fiskeryrket, og jeg håper det vil gi mersmak slik at flere velger dette yrket i fremtiden.
I utgangspunktet var ungdomsfiskeordningen tenkt som en ordning som skulle bidra til at ungdom skulle få prøve seg i næringen og tjene seg noen kroner i feriepenger. Ordningen har hatt økende popularitet siden den ble innført på 1990-tallet, og spesielt i fisket etter leppefisk har økningen vært formidabel. I 2018 ble det fisket 156 000 leppefisk under ungdomsfiskeordningen. I 2020 er dette tallet økt til totalt 590 000 leppefisk til en fangstverdi på nesten 10 millioner kroner. På Vestlandet lå gjennomsnittlig inntekt av leppefisk per fartøy/ungdom på 45 000 kroner i 2020.
Over det siste tiåret har fiskepresset på leppefisken økt voldsomt langs hele kysten. Havforskningsinstituttets tidligere vurdering har vært at et uttak i denne størrelsesorden trolig ikke vil være bærekraftig i et lengre perspektiv. Vi så oss derfor dessverre nødt til å lukke fisket etter leppefisk i 2018 for å beskytte bestanden. En lukking av et fiskeri innebærer at ikke alle som ønsker det kan fiske. Til tross for dette valgte vi å la fisket etter leppefisk fortsette under ungdomsfiskeordningen, nettopp fordi dette har vært en kjærkommen inntektskilde for ungdommene.
Det er fortsatt en viss usikkerhet rundt bestandsvurderingen av leppefisk, og spesielt berggylten regnes som sårbar. Berggylt er den av leppefiskartene som har høyest markedsverdi og det rapporteres om et målrettet fiske av denne arten. Resultater etter forsøk HI har gjennomført viser at et forslag om å modifisere kalven (inngangen) på teinene, vil redusere risikoen for overfiske på denne arten. I tillegg vil et slikt tiltak medføre mindre bifangst av andre sårbare arter som hummer og kysttorsk. Behovet for andre tiltak som f.eks. endrede minstemål, maksimalmål og egen kvote for berggylt vil også bli vurdert. Samlet sett vil tiltaket med modifiserte teiner forenkle hverdagen både for fiskere og tilsynsmyndigheter, i og med at det blir færre reguleringer og krav å forholde seg til i fisket etter leppefisk.
I vår pressemelding om ungdomsfisket 24. april i år informerte jeg særskilt om at det ville komme nye krav til teiner som blir brukt i fisket etter leppefisk. Jeg mente den gangen at det var viktig å gjøre ungdommene klar over at det var nye krav på trappene, slik at de ikke investerte i nytt utstyr som så må endres allerede året etter. Jeg kan med andre ord ha en viss forståelse for at ungdomsfiskerne på Austevoll reagerer på endringer i kravene. Samtidig er det slik at dette spørsmålet var ute på høring allerede i 2019, så kravene til endring av teiner er ikke av nyere dato. I praksis ble endringen tatt inn i utøvelsesforskriften i desember 2019. Det ble samtidig gitt unntak for å bruke gjeldende løsning til 2021. Det har dermed gitt fiskerne en tilpasningsperiode på halvannet år, noe som bør være tilstrekkelig tid til å modifisere 20 teiner.
Jeg deler også ungdommenes oppfatning om at det ikke er bærekraftig å kassere nesten nye teiner. Teinene kan imidlertid bygges om og modifiseres slik at de er tilpasset til de nye kravene for fiske etter leppefisk. De fleste teiner har en ring på kalven som vil være mulig å bytte ut. Det kan også settes inn en ny ring i eksisterende ring, slik at åpningen blir etter kravet. Dette er løsninger som vil påføre ungdommene en relativ lav kostnad sammenlignet med å bytte ut hele teinen, og på denne måten kan teinene vare i mange år ennå. Det er heller ingen ting i veien for at teinene kan benyttes i andre typer fiskeri.
Fisket etter leppefisket under ungdomsfiskeordningen er kystnært og foregår nær land. Sesongen er om sommeren, noe som gjør fisket mindre værutsatt. Det er likevel ingen ting i veien for at ungdomsfiskere kan hjelpe hverandre og fiske sammen hvis de føler seg tryggere med det. Dagens regelverk er ikke til hinder for at flere ungdomsfiskere deltar på samme fartøy, men de vil være begrenset av at det per fartøy kan fiskes og landes for inntil 50 000 kroner. Ungdommene må dermed disponere eget fartøy dersom de skal få "full uttelling" økonomisk (dvs. 50 000 kroner per person). Et slikt krav kan fremstå som en unødig byrde for ivrige ungdomsfiskere, men det var i sin tid dessverre nødvendig å innføre denne begrensningen fordi kravene i ungdomsfiskeordningen tidligere har vært omgått.
En modifisering av teinene er i utgangspunktet ikke avhengig av at det foreligger en leveringsavtale. Ordningen med ungdomsfiske fastsettes vanligvis i begynnelsen av mai hvert år. Fisket etter leppefisk har startdato 17. juli. Dette gir ungdommene en periode på omtrent to måneder til å rigge og gjøre utstyret klart. Dette bør være tilstrekkelig tid til klargjøring slik at ungdommene er klare til å starte fisket når leveringsavtalene er avklart.
Signaler jeg har mottatt bekrefter det stortingsrepresentant Grung påpeker, kvaliteten på leppefisken som ungdomsfiskerne leverer er av ypperste kvalitet. Dette er gledelig, og kvalitetsbevisst og arbeidsom ungdom vil det alltid være behov for i vår næring!
Jeg har stor forståelse for at regelverket kan oppfattes å være både innviklet og vanskelig til tider. Samtidig så er det slik at å forholde seg til regelverket alltid vil være en del av det å være fisker, og så lenge det fiskes på fellesskapets ressurser må vi som ansvarlige myndigheter ha oversikt og kontroll over hva som tas ut av havet. Jeg velger likevel å tro at ungdomsfiskeordningen alt i alt gir positive erfaringer og bidrar til at ungdommer velger å fortsette i denne viktige næringen.