Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:450 (2020-2021)
Innlevert: 13.11.2020
Sendt: 16.11.2020
Besvart: 24.11.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Mener statsråden at store kulturscener i Oslo skal kjøre forestilling uten publikum under dagens situasjon, må de trekke sin søknad om stimulering og sende inn ny søknad om kompensasjon for avlyste arrangement, og kan de nå sende folk hjem og avvente behandling av stimuleringssøknad i Kulturrådet?

Begrunnelse

Flere aktører i kultursektoren, både private og offentlige, har gjort nøyaktig det regjeringen har bedt dem om. Etter oppfordring fra kulturministeren om å starte opp igjen aktiviteten, kalte de allerede i august tilbake folk på jobb og store aktører gjennomførte forestillinger med to- og tresifrede antall mennesker i ulike stabsfunksjoner foran og bak scenen.
Flere aktører har også planlagt nye forestillinger i det tidsrommet vi er inne i, og avventer nå behandling av søknader om stimuleringsmidler for å kunne gjennomføre forestillingene innenfor gitte smittevernsbegrensninger.
Mandag denne uka kom det nye retningslinjer fra Oslo kommune, der det igjen ble forbud mot å gjennomføre arrangementer innendørs, men med et unntak for “kamper, konkurranser, forestillinger og tilsvarende arrangementer der profesjonelle aktører deltar som gjennomføres uten publikum“.
I følge forskrift for stimuleringsordningen gis stimuleringsmidler kun til arrangementer som finner sted eller som er avlyst på grunn av myndighetenes restriksjoner. Det er usikkerhet om kansellering av forestillinger i Oslo kvalifiserer til kompensasjon for avlyste arrangement så lenge Oslo kommune tillater å sette opp forestillinger uten publikum. Likevel er det underlig om regjeringens løsning er å tvinge kulturarrangører til å gjennomføre arrangement uten publikum.
I tillegg er det stor forvirring rundt hva som faktisk skjer når kulturarrangører har søkt om stimuleringsmidler, men der arrangementet deretter må kanselleres. Betyr dette at arrangør må trekke stimuleringssøknaden og erstatte denne med en søknad om kompensasjon for avlyste arrangement, eller vil dette håndteres i søknadsbehandlingen hos Kulturrådet. Ber derfor om en forklaring på hvordan kulturarrangører unngår å bli kasteballer i systemet.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Stimuleringsordningen for kultursektoren ble opprettet tidligere i høst fordi jeg ønsket å stimulere til aktivitet i kulturlivet etter mange måneder med sterkt redusert aktivitetsnivå som følge av covid-19-pandemien. Gjennom stimuleringsordningen kan arrangører og underleverandører få tilskudd for å gjennomføre arrangementer innenfor gjeldende smittevernbegrensninger. Norsk kulturråd forvalter ordningen.
Oppblomstringen av smitten og regjeringens påfølgende innstramninger i smitteverntiltakene i begynnelsen av november har blitt fulgt opp av enda strengere lokale tiltak, bl.a. i Oslo og Bergen. Dette har ført til ulike retningslinjer på nasjonalt og lokalt nivå om hvilket handlingsrom som gjelder for gjennomføring av arrangementer. I Oslo er det nå tilnærmet lockdown for kulturlivet, men kommunen åpner bl.a. for at forestillinger med profesjonelle aktører kan gjennomføres uten publikum. Dette har ført til at enkelte kulturaktører i Oslo har blitt usikre på om de må gjennomføre forestillinger for tomme saler for å tilfredsstille kravene for stimuleringsmidler de allerede har mottatt fra staten.
For få kunne få tilskudd fra stimuleringsordningen må tilskuddsmottakere tilfredsstille en rekke kriterier som er beskrevet i forskriften for ordningen. Ett av kriteriene er at arrangementet det søkes om støtte til å gjennomføre, er åpent for allmennheten, jf. forskriftens § 4. Dette kriteriet vil ikke være tilfredsstilt dersom et arrangement framføres på en scene uten publikum tilstede.
Søkere som har fått tilskudd fra stimuleringsordningen, men som likevel ikke kan gjennomføre arrangementene på grunn av restriksjoner fra offentlige myndigheter, trenger ikke betale tilbake tilskudd som brukes til å dekke uunngåelige økonomiske forpliktelser i forbindelse med det avlyste arrangementet. Dette kommer klart og tydelig fram av retningslinjene for ordningen, som kan leses på Kulturrådets nettsider. Hva som faller inn under uunngåelige økonomiske forpliktelser avhenger av den enkelte kontrakt.
Øvrige søkere som må avlyse arrangementer på grunn av restriksjoner fra offentlige myndigheter, kan søke om støtte fra kompensasjonsordningen, under forutsetning av at arrangementet var planlagt før 5. november.