Mona Fagerås (SV): Igjen får vi et eksempel på at Nordlandsbanen har landets dårligste tilbud når det kommer til universell utforming. Jernbanedirektoratet og SL svarer de gjør så godt de kan, men her må ministeren være enig med meg at én plass til rullestol på strekningen er for dårlig!
Vil ministeren sørge for å sette i gang tiltak slik at alle reisende på Nordlandsbanen kan benytte toget på samme måte – uansett om man har funksjonsnedsettelse eller ikke?
Begrunnelse
Fredag leste jeg en artikkel på rana.no som opprørte meg. Artikkelen handlet om en funksjonshemmet kvinne som skulle fra hjemplassen sin Mo i Rana til Bodø på Smerteklinikken. Kvinnen er avhengig av rullestol. Men den korte togreisen til den funksjonshemmede kvinnen skulle vise seg å ikke bli så lett. Kundeservice hos Vy nektet Ranakvinnen å ta med seg rullestolen sin, fordi togsettets ENE rullestolplass var bortbestilt! Dette selv om hun bestilte to uker i forveien.
Dette er bare nok et eksempel på at muligheten til å ta med seg rullestolen på Nordlandsbanen er svært begrenset. Nordlandsbanen har store utfordringer når det gjelder Universell utforming. Dette gjelder alt fra tilgjengeligheten på togsettene, utformingen av stasjonsområdene og bestillingssystemer for billetter. Ingen andre togstrekninger i Norge har en så lav tilrettelegging eller universell utforming som Nordlandsbanen har. Dette gjelder alle togsettene – både på regiontogene og på langdistansetogene.
Rådet for likestilling av funksjonshemmede tok opp denne saken med Jernbanedirektoratet i 2019, men svarene de får fra VY (gamle NSB) er i stor grad at de gjør så godt de kan. Det samme svarer nå SL som har overtatt strekningen (i juni d.å.).
Det er åpenbart ingen vilje til å prioritere tiltak for å bedre situasjonen for de med nedsatt funksjonsevne.
Dette synes jeg rett og slett ikke er godt nok. Mye av bakgrunnen for at forholdene er så dårlig for funksjonshemmede på Nordlandsbanen skyldes nok at mesteparten av det materiellet som brukes på Nordlandsbanen er SVÆRT gammelt.
Vi ser investeringer i milliardklassen på jernbanen på Østlandsområde, og her er universell utforming et klart krav til de som skal drifte jernbanen. Men nordlendingene skal bare klare seg med dette utdaterte materiellet?? Funksjonshemmede er spesielt avhengig av at vi har gode kollektivløsninger på våre busser, tog og fly. Og når en vet at kollektivtilbudet i nord ikke er det beste så må de tilbudene vi har være universelt utformet slik at alle har muligheten til å benytte seg av de tilbudene som er. Det handler om muligheten til å komme seg til sykehus, men også om frihet til å kunne reise når og hvor en vil slik vi andre i samfunnet har. Og slippe å bli diskriminert, rett og slett.