Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:460 (2020-2021) Innlevert: 15.11.2020 Sendt: 16.11.2020 Besvart: 25.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie
Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden sikre at koronakommisjonen granskar kva som skjedde da helsemyndigheitene i fleire veker sa nei til å koronateste sjukeheimspasientar med atypiske symptom og om dette har ført til unødige dødsfall, og kan statsråden forsikre om at det ikkje var mangel på testutstyr som gjorde at det ikkje blei opna for utvida testing av eldre før i midten av mai, då dei verste utbrota på sjukeheimane var over og meir enn 130 eldre var døde?
Viser til reportasje i Bergens Tidende om saka den 11. november.
Bent Høie: Hvilke spørsmål Koronakommisjonen skal se på følger av mandatet. Det følger av mandatet at Kommisjonen skal kartlegge både «Iverksatte tiltak for å redusere smittespredning, bedre kapasiteten i helsetjenesten og behandle pasienter» og «Iverksatte tiltak i primærhelsetjenesten og tiltak, forberedelser og beredskap i kommunene for å ivareta beboere i heldøgns omsorg». Koronakommisjonen er uavhengig og bestemmer selv hvordan den besvarer mandatet, og hvilke spørsmål den prioriterer. At pasienter i heldøgns omsorg er nevnt spesifikt i mandatet viser imidlertid at dette er en problemstilling regjeringen er særlig opptatt av.Testkriterier har vært nødvendig for å kunne benytte den begrensede testkapasiteten best mulig til beste for de enkelte pasientene og smittevernet. I mars og april var det begrensninger i testkapasiteten, spesielt grunnet den internasjonale situasjonen med mangel på testpinner, transportmedier, reagenser og annet essensielt laboratorieutstyr. Under store deler av denne perioden har etterspørselen etter testing vært større enn maksimal kapasitet ved laboratoriene.Folkehelseinstituttet ga tidlig råd om hvordan en svært begrenset testkapasitet best mulig kunne prioriteres til beste for de mest sårbare pasientene og smittevernet. Folkehelseinstituttet inkluderte sykehjemsbeboere med luftveisinfeksjon i testkriteriene allerede 13. mars. Fra samme dato oppfordret Folkehelseinstituttet til at “spesielt sårbare grupper bør vurderes for testing selv ved milde symptomer”. Fra 20. april ble det lagt inn at sykehjemsbeboere skulle testes på vid indikasjon som betyr at leger kan bruke skjønn og teste personer med andre symptomer enn de typiske hoste, tungpust og feber.