Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:470 (2020-2021)
Innlevert: 16.11.2020
Sendt: 17.11.2020
Besvart: 23.11.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Dersom stortinget vedtar deling av et fylke eller en kommune midt i en valgperiode for fylkesting og kommunestyre, er det da noen formelle hindringer for at denne delinga kan gjennomføres ved første årsskifte uten at det gjennomføres et nytt kommune- eller fylkestingsvalg?

Begrunnelse

Inndelingsloven § 17 sier at Kongen kan gi unntak fra gjeldende regler i lov eller forskrift, og nevner videre i bokstav e) at dette kan gjelde regler for kommunestyreperioden og sammensetting av kommunestyret eller fylkestinget. Dette kan forstås til at det kan gis regler for å velge nye kommunestyrer eller fylkesting fra de allerede valgte organene, og at delingen kan inntreffe ved første anledning, noe som for praktiske formål (regnskap m.v.) antakelig vil være årsskiftet.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Inndelingsloven har som formål å legge til rette for en kommune- og fylkesinndeling som innenfor rammen av det nasjonale fellesskapet kan sikre et funksjonsdyktig lokalt folkestyre og en effektiv lokalforvaltning. Loven gir regler om endringer i inndeling av kommuner og fylkeskommuner, og om endringer i grensene mellom kommuner og fylkeskommuner.
Inndelingsendringer kan vedtas og tre i kraft midt i en valgperiode, selv om det ofte kan være hensiktsmessig å knytte det til et ordinært kommunestyre- eller fylkestingsvalg. Av praktiske årsaker bør en endring settes i verk ved årsskiftet, men heller ikke dette er et formelt krav. Kongen er i lovens § 17 gitt fullmakt til å gi nærmere regler for å sikre gjennomføringen av vedtaket. Kongen kan også gjøre unntak fra regler i lov og forskrift der det er nødvendig.
Dersom Stortinget skulle fatte et vedtak om deling av en fylkeskommune midt i en valgperiode, gir loven hjemmel for Kongen til å gi unntak om den inneværende fylkestingperioden og om sammensetningen av fylkestinget. Unntaket innebærer at fylkeskommunene kan velge fylkesting i de nye fylkeskommunene av og blant de eksisterende fylkestingene. Kongen kan også beslutte at perioden skal kortes ned for de som ikke blir valgt til de nye fylkestingene. En forutsetning for å sette sammen fylkesting på denne måten, er at fylkeskommunene selv ønsker det. Et vedtak om å velge fylkesting på denne måten, vil gjelde fram til neste ordinære fylkestingsvalg. Unntaket er ment som et alternativ til at Kongen fastsetter at det skal avholdes ekstraordinært valg før grenseendring trer i kraft.