Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:491 (2020-2021)
Innlevert: 18.11.2020
Sendt: 19.11.2020
Besvart: 26.11.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Oslos barn og unge må ha gode muligheter til å drive idrett i byen. Dessverre foreslår nå Toppidrettssenteret å bygge ned skøyte- og bandybanen ved Sognsvann for å finne plass til mer kontorer og et stort hotell. Dette er en av Oslos 6 bandybaner, og disse banene er fullpakket med treninger og kamper hver dag i tillegg til et svært aktivt fritidsbruk i helgene. Tomten er NIH sin eiendom.
Vil statsråden gå inn og stanse planene om å bygge ned skøyte- og bandybanen?

Begrunnelse

Omtrent alle idrettslagene i Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern, Frogner og antakelig Sagene og Grünerløkka, samt velforeningene og flere er nå mot Toppidrettssenterets nyeste plan om å bygge ned skøyte- og bandybanen ved Sognsvann for å finne plass til mer kontorer og et stort hotell. Banen brukes av 1 000 organiserte og kanskje 10 000 uorganiserte idrettsutøverne. Disse var ikke engang nevnt i behovsanalysen som ble laget av toppidrettssenteret.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Det korte svaret på representant Kaskis spørsmål er nei. Jeg har ingen myndighet til å stanse et slikt planarbeid. Som representanten selv er inne på er det Norges idrettshøyskole (NIH) som eier den aktuelle tomten. Videre er det Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) som eier prosjektet, som har som mål å bygge et nytt toppidrettssenter på området. For øvrig er det Oslo kommune som er plan- og reguleringsmyndighet. Kulturdepartementet har verken noe ønske om, eller myndighet til å gripe inn i en slik planprosess.
Jeg er for øvrig kjent med dette prosjektet. Kulturdepartementet har gitt 3 mill. kroner i tilskudd fra spillemidlene til idrettsformål til å delfinansiere en mulighetsstudie for et nytt toppidrettssenter. Regjeringen har ikke tatt stilling til om den vil foreslå statlig tilskudd til en eventuell realisering av prosjektet.
Jeg er ellers enig med representant Kaski i at det er viktig at Oslos barn og unge, i likhet med barn og unge i landet for øvrig, har tilgang til arealer og anlegg for å drive idrett og fysisk aktivitet. Dette er noe vi i Kulturdepartementet er svært opptatt av, og vi gir årlig om lag 1 500 mill. kroner fra spillemidlene til idrettsformål til å finansiere bygging og rehabilitering av anlegg for idrett og fysisk aktivitet i kommunene. Det er den enkelte kommune, i dette tilfellet Oslo, som har ansvar for å sette av areal til idrettsanlegg.
Det aktuelle arealet i denne saken er eid av NIH. NIHs samfunnsoppdrag er utdanning og forskning, og deres anlegg er tilpasset dette formålet. Slik jeg har forstått planene vil dagens isflate bli erstattet med en ny, men mindre isflate. Det er derfor ikke riktig at isflaten forsvinner helt, slik Kaski gir inntrykk av. NIH bekrefter i brev av 2. november 2020, sendt til bl.a. lokale idrettslag, NIF, bandyforbundet, Oslo kommune, Kulturdepartementet og Stortinget, inkludert representanten Kaski, at den nye isflaten er tilstrekkelig for NIHs formål, og at den fortsatt vil kunne brukes til trening og seriespill i bandy for aldersgruppene som ikke bruker full banestørrelse.