Audun Lysbakken (SV): Hva foretar utenriksministeren seg for å kritisere den svært alvorlige menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia i forbindelse med G20-toppmøtet, og vil Norge kreve umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av den nobelprisnominerte kvinneaktivisten Loujain al-Hathloul som står i fare for å dø etter fire ukers sultestreik – i tillegg til andre fengslede menneskerettighetsforkjempere?
Begrunnelse
21.-22. november er Saudi-Arabia vertskap for årets G20-toppmøte. Mens verdens ledere samles virtuelt rundt landets samtalebord, der blant annet «Women’s empowerment» står på dagsorden, blir et stort antall menneskerettighetsaktivister forfulgt og fengslet i landet.
Blant dem som sitter fengslet, er den modige kvinneaktivisten Loujain al-Hathloul. I snart fire uker har al-Hathloul sultestreiket, etter å ha blitt utsatt for tortur, seksuell trakassering og isolasjon. Hun har nå sittet fengslet i to og et halvt år uten dom. al-Hathloul blir regnet som en av landets viktigste kvinnesaksforkjempere, og er flere ganger nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid. Nå er hennes liv i alvorlig fare, melder Amnesty International.
Eksempelet med behandlingen og overgrepene mot al-Hathloul kaster en dyster skygge over det forestående G20-møtet. Den føyer seg inn i et bredere mønster bestående av omfattende menneskerettighetsbrudd i landet. Dette gjelder spesielt den skamløse utnyttingen og undertrykkingen av migrantarbeidere, forfølgelsen av menneskerettighetsaktivister, regimekritiske røster og kvinnesaksbevegelsen, den omfattende diskrimineringen av saudiske kvinner og den omfattende bruken av både tortur og dødsstraff i landet.
Før verdens ledere nå samles til et toppmøte med saudiske myndigheter som vertskap, forventer jeg at Norge bruker alle tilgjengelige kanaler direkte mot saudiske myndigheter og overfor likesinnede G20-ledere for å kreve umiddelbare og betingelsesløse løslatelser av fengslede aktivister, og er svært tydelig i sin kritikk av den svært alvorlige menneskerettighetssituasjonen i landet.