Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:517 (2020-2021)
Innlevert: 20.11.2020
Sendt: 20.11.2020
Besvart: 25.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Norge har inngått en avtale med EU om tilgang på vaksiner mot koronaviruset, når disse blir godkjent og tilgjengelige.
Hvilke andre tiltak gjør regjeringen for å sikre raskest mulig tilgang for befolkningen til disse vaksinene, herunder eventuelle bidrag til økt global produksjon, og vil andre aktører enn staten kunne ta inn koronavaksiner, slik vi for eksempel har sett at apotekene har gjort med influensavaksiner?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Tett samarbeid med EU er Norges hovedstrategi for å sikre tilstrekkelig tilgang til vaksiner for den norske befolkningen når og hvis en effektiv vaksine blir tilgjengelig. EU har så langt inngått avtaler med fem ulike vaksineprodusenter, og forhandler fortsatt med flere andre. Norge vil bli omfattet av disse avtalene ved videresalgsavtaler med Sverige.
Vaksineutvikling har høy risiko. Initiativ for tidlig tilgang til vaksine må derfor ha en portefølje som er bred nok til at det er rimelig sannsynlig at minst én av kandidatene vil lykkes, og dermed kunne bli tilgjengelig for befolkningen. Samtidig er det nødvendig å gjøre tidlige investeringer for oppskalering av produksjon for å sikre raskere tilgang til et tilstrekkelig stort antall doser av de vaksinene som eventuelt vil vise seg å være sikre og effektive. På bakgrunn av dette forhandler EU, ved kommisjonen og en gruppe medlemsland, med en rekke leverandører om tidlig produksjon og leveranse av vaksiner til Europa. Disse avtalene innebærer en betydelig forhåndsinvestering for å skalere opp produksjonskapasitet parallelt med at vaksinekandidatene prøves ut i kliniske studier.
Pandemien er et globalt problem. Løsningen må derfor også være global. For å bidra til å sikre global tilgang til og effektiv distribusjon av vaksiner også til utviklingsland, har Norge engasjert seg i flere internasjonale initiativer. Norge er sammen med Sør-Afrika medleder for et nytt globalt fasiliteringsråd for koalisjonen Access to Covid-19 Tools-Accelerator (ACT-A) og dens vaksinepilar COVAX. Norge har investert nær fire milliarder kroner i vaksinealliansen CEPI. Det norske bidraget til Gavi for 2021-2025 vil være på over 10 milliarder kr.
Den globale tilgangen til vaksiner mot covid-19 vil trolig forbli begrenset i lang tid, selv med oppskaleringen av produksjonskapasitet som nå pågår. Det er derfor grunn til å anta at produsentenes produksjonsvolum av vaksinedoser i overskuelig framtid vil være bundet opp i avtaler med enkeltland og multilaterale innkjøpssamarbeid. Dette vil gjøre det krevende for private aktører som apotekene å få tilgang til vaksiner gjennom ordinære markedsmekanismer.