Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:518 (2020-2021)
Innlevert: 20.11.2020
Sendt: 20.11.2020
Besvart: 27.11.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva vet regjeringen om rollen til eksterne konsulenter, deriblant konsulentselskapet McKinsey, i Equinors beslutningsprosesser i forbindelse med investeringene i USA som ledet til store tap for det norske fellesskapet, har dette vært tema i styringsdialogen mellom regjeringen og Equinor i perioden da investeringene ble besluttet, og hvordan kan regjeringen bidra til at Stortinget og offentligheten får mest mulig innsyn i disse beslutningsprosessene, herunder eksterne konsulenters rolle?

Begrunnelse

I mai ble det kjent at Equinor, tidligere Statoil, har tapt over 200 milliarder kroner på investeringer i USA. Dette kan være den mest kostbare industriskandalen i norsk historie. Siden tapet belastes fellesskapet, har offentligheten krav på innsyn i hvordan det kunne oppstå, og hvordan det kunne ha vært unngått.
Børsnoteringen og den påfølgende delprivatiseringen av selskapet begrunnes i St.prp. nr. 36 (2000-2001) Eierskap i Statoil og fremtidig forvaltning av SDØE med at flere eiere ville styrke eierstyringen. Det motsatte har midlertid skjedd. Med én stor, passiv eier, og mange mindre eiere, er eierstyringen betraktelig svekket.
Rapporten fra revisjonsfirmaet PwC, Equinor in the USA, påpeker at selskapet kjøpte seg inn i tvilsomme prospekter, på gale tidspunkt og til høye priser. I ly av statlig passivitet har selskapet brukt overskuddet fra norsk sokkel til å finansiere internasjonal vekst i utlandet, deriblant oppkjøpet i USA.
I den aktuelle perioden har det vært stor bruk av eksterne konsulenter i Equinor. Rapporten fra PwC nevner at det store oppkjøpet i USA ble presset gjennom av konsernledelsen mot interne forbehold. Spørsmålet er om eksterne konsulenter kan ha hatt en betydning for at eventuelle innvendinger mot den store USA-satsingen ble ignorert.
Konsulentselskapet McKinsey skal ha vært blant selskapene som ble mye brukt av Equinor i den aktuelle perioden. Det er i offentlighetens interesse å få på det rene hvilke råd og innspill konsulentselskapene har levert til Equinors ledelse og styre i forbindelse med oppkjøpet i USA og i hvilken grad McKinsey og andre konsulentselskaper har vært med på å legge premissene for Equinors beslutninger om investeringer i utlandet generelt og USA spesielt.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru:
I tråd med eierskapsmeldingene legger Olje- og energidepartementet (OED) til grunn selskapslovgivningens rolle- og ansvarfordeling i sin utøvelse av eierskapet, samt allment anerkjente prinsipper for eierstyring. Det er styret og den daglige ledelsens ansvar å ta forretningsmessige beslutninger. Videre utøves statens eierskap i tråd med selskapsrettens prinsipp om likebehandling av aksjeeiere.
Det betyr at staten som eier ikke har krav på mer informasjon enn andre aksjeeiere. OED har ikke tilgang til Equinors informasjonsunderlag i forbindelse med investeringsbeslutninger, verken på investeringstidspunktet eller i ettertid.