Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:529 (2020-2021)
Innlevert: 22.11.2020
Sendt: 23.11.2020
Besvart: 01.12.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Ansvarlige overleger uttrykker et ønsker om en grensekontroll som er slik at man kan spørre folk hvor de skal jobbe og hva skal de skal jobbe med slik at de kan ha kontakt med vedkommende og arbeidsplassen for å se hvordan det er innrettet i forhold til smittevern. Det kommer gjerne flere i samme bil som har kjørt fra land i Europa og passere grensen på et tidspunkt det ikke finnes noen der.
Ser ministeren noen mulighet for å unngå denne smitterisikoen?

Begrunnelse

Sak om koronaviruset i Avisa Nordland 22.11.2020. Dette er smittevernlegens store bekymring: – Viruset kan komme til dekket bord.

https://www.an.no/dette-er-smittevernlegens-store-bekymring-viruset-kan-komme-til-dekket-bord/s/5-4-1325524

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: For å begrense importsmitte til Norge er det iverksatt kraftfulle tiltak på grensen. Det stilles krav om dokumentasjon på negativ covid-19-test og det er vedtatt omfattende bestemmelser om innreisekarantene. I forbindelse med innreisekontrollen kontrollerer politiet om den reisende har en attest på negativ covid-19 test som ikke er eldre enn 72 timer samt at det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på hvor innreisekarantene skal gjennomføres. For utenlandske arbeidere betyr dette at de enten skal i egnet karantenested stilt til rådighet av arbeidsgiver eller på karantenehotell. De tiltak som er iverksatt på grensene har gitt ønsket virkning ved at antallet grensepasseringer er gått betydelig ned.
Kommunene får nå, i forbindelse med nysalderingen av 2020-budsjettet, ekstra penger for å trappe opp kontrollen med at smittevernreglene blir fulgt. Pengene skal dekke utgifter til økt tilsyn fra og med november. Arbeidstilsynet vil prioritere å kontrollere om arbeidsgiverne ivaretar arbeidstakernes smittevern i bransjer og yrkesgrupper der smitte er en særlig risikofaktor.
Når det gjelder politiets utøvelse av grensekontrollen, er denne kunnskapsbasert og basert på risikoanalyse. Politiet har tilstedeværelse på grenseovergangene med størst trafikk og hvor det er høy risiko for importsmitte. Politiet får bistand fra Heimevernet til å gjennomføre grensekontrollen. Samarbeidet med Toll er også et viktig bidrag til grensekontrollen.