Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:552 (2020-2021)
Innlevert: 23.11.2020
Sendt: 24.11.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 30.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Vil statsråden ta initiativ til å se på Mattilsynets regelverk slik at det blir mulig for dem som bor rett ved et eldresenter som tilbyr varmmat, å hente slik mat og ta med seg hjem – eller hente for andre som også bor rett ved?

Begrunnelse

Trygdeleilighetene på Rømskog ligger få meter unna Eldresentret på stedet. Trygdeleilighetene og Eldresenteret er nabobygg.
Det har i lang tid vært slik at de eldre som bor i leilighetene rett ved kan kjøpe middag fra Eldresentret, hvis de ønsker å spise hjemme. På samme måten har de kunnet ta med seg middag til de de bor sammen med.
Nå forteller Indre Akershus Blad at det er slutt på praksisen. Avisen skriver 23.11.20 at Aurskog-Høland kommune begrunner dette med at «Mattilsynet har krav til hvordan maten tilberedes og transporteres. Ifølge Mattilsynets krav skal maten holde en viss (høy) temperatur når brukeren mottar den. Tilbyder har ansvar for transporten, og vi har ikke et tilrettelagt transportopplegg fra kjøkkenet på Rømskog som kan sikre den foreskrevne temperaturen.»
Indre Akershus Blad melder at praktiske konsekvensen av dette er som følger for et eldre par som bor i trygdebolig på Rømskog. Kona forteller til lokalavisa:

«Her om dagen var ikke mannen min helt i form til å bli med opp på eldresenteret for å spise middag. Jeg gikk dit som vanlig, men da jeg spurte om å få ta med middag tilbake til ham, fikk jeg nei. Dermed fikk han ingen middag den dagen. Det ble til at jeg smurte noen brødskiver til ham til kvelds. Jeg har hørt om flere eldre her som ikke får brakt middagen ned til seg hvis de ikke orker å spise oppe på hjemmet en dag. Dette synes vi er rart. Trygdeleilighetene vi bor i ligger jo få meter unna. […] Men altså; hvis ikke vi kommer opp dit og spiser, så kommer det ingen mat ned til oss. Og vi skjønner ikke grunnen.»

Hvis regelverket er rett forstått av Aurskog-Høland kommune, og regelverket ikke på noen måte åpner for fornuftig fleksibilitet for de gamle på Rømskog, framstår hele saken dypt urimelig.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er ingen bestemmelser i gjeldende regelverk om næringsmiddelhygiene som er til hinder for en slik praksis som omtales i spørsmålet. Etter at sluttforbrukeren har overtatt matvarene, er det ingen krav i lovgivningen som regulerer hvordan han eller hun disponerer matvarene.
Når det gjelder varmebehandling og varmholding av mat og eventuell transport og servering av varm mat fra næringsmiddelvirksomheter, fastsetter næringsmiddelhygieneforskriften § 13 særskilte krav til varmebehandling og varmholding:

"Næringsmidler som omsettes varme, skal gis en varmebehandling som er tilstrekkelig for å hindre mikrobiell vekst, og deretter holdes ved 60 °C eller høyere.
Med sikte på levering til sluttforbruker kan temperaturen ved transport og servering være lavere enn 60 °C, dersom dette ikke innebærer noen helserisiko."

Den siste delen av bestemmelsen vil være aktuell dersom næringsmiddelvirksomheten selv, som en del av sine egne aktiviteter, transporterer eller serverer varm mat til sluttforbrukeren. Ut fra matvarens sammensetning, eventuell emballasje, transport- eller serveringsutstyr som benyttes og tidsrommet hvor temperaturen vil være lavere enn 60 °C, skal den ansvarlige for næringsmiddelvirksomheten foreta en vurdering for å sikre at matvaren er helsemessig trygg når den leveres eller serveres til sluttforbrukeren.
Gode måltider er en av hverdagens viktigste begivenheter for mange eldre, og mat fra eldresentre betyr mye for mange. Jeg håper informasjonen gitt ovenfor er oppklarende om gjeldende regelverk.