Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:560 (2020-2021)
Innlevert: 24.11.2020
Sendt: 25.11.2020
Rette vedkommende: Distrikts- og digitaliseringsministeren
Besvart: 02.12.2020 av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Stortinget har bevilget 200 millioner til å kompensere næringsliv som rammes av lokale smittevernrestriksjoner. Regjeringen har meldt at behovet for denne ordningen har “falt bort” fordi en generell kompensasjonsordning er planlagt fra etter nyttår.
I lys av den siste tidens utvikling i f.eks. serveringsbransjen, mener statsråden fremdeles at behovet for ordningen har falt bort, eller kan vi forvente at de bevilgede midlene snarest lyses ut og gjøres tilgjengelig for bedrifter i krise?

Begrunnelse

Stortinget har i behandlingen av prop. 142 bevilget 200 mill. kroner til en lokal kompensasjonsordning for næringslivet i kommuner som opplever økt smitte lokalt med påfølgende lokale smitteverntiltak. Situasjonen er nå svært alvorlig for bl.a. serveringsbransjen i Oslo, hvor de fleste bedriftene har stengt ned. Ifølge E24 er det nå 152 serveringsbedrifter i Oslo som har gått til permitteringer eller masseoppsigelser etter at nye og strengere smittevernregler ble annonsert tidligere denne måneden.
Regjeringen har i spørsmål nr. 410 til statsbudsjettet varslet at ordningen skal fjernes fordi “behovet har falt bort” fordi det er foreslått en generell kompensasjonsordning i statsbudsjettet for 2021. Samtidig blir situasjonen nå vanskeligere dag for dag for mange bedrifter i de hardest rammede områdene. Selv om den foreslåtte generelle kompensasjonsordningen kompenserer kostnader tilbake til september, er kompensasjonen er for liten og kommer dessuten altfor sent for mange.
Ved å yte lokal kompensasjon som et tillegg til den nasjonale ordningen, kunne bedriftene som er aller hardest rammet kan få ekstra støtte og dessuten ville det kunne skje raskere, siden midlene allerede er bevilget over 2020-budsjettet.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Bakgrunnen for den tidligere foreslåtte lokale kompensasjonsordningen var at enkelte kommuner i løpet av høsten kunne oppleve særskilt høy smitteoppblomstring, og at det dermed ville være behov for å innføre omfattende smitteverntiltak på kommunalt nivå. Det var ventet å få negative konsekvenser for lokalt næringsliv, som på daværende tidspunkt ikke var planlagt kompensert for dette på annen måte, gjennom andre støtteordninger.
Med utviklingen i antall smittetilfeller utover høsten, ble det behov for omfattende nasjonale tiltak. Regjeringen besluttet derfor at den generelle kompensasjonsordningen skulle utvides til å omfatte alle bedrifter, ikke bare reiselivsbedrifter slik det var opprinnelig tenkt, og gjelde fra 1. september. Denne ordningen skiller ikke på om omsetningsfallet skyldes nasjonale eller lokale smitteverntiltak, og dekker derfor også bedrifter som kunne vært omfattet av en lokal ordning. Kompensasjon til bedrifter med stort omsetningsfall vil derfor håndteres direkte gjennom en nasjonal ordning i regi av Brønnøysundregistrene, fremfor gjennom kommunene.