Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:561 (2020-2021)
Innlevert: 25.11.2020
Sendt: 25.11.2020
Besvart: 30.11.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hva vil statsråden gjøre for å få til en harmonisering av støtteordningene slik at OscarsborgOperaen får lik behandling som de andre distriktsoperaene?

Begrunnelse

OscarsborgOperaen har befestet seg som den største enkeltstående scenekunstaktøren i Follo. Siden 2010 har de mottatt driftstilskudd via kap. 322, post 73. De er organisert som en ideell stiftelse som bruker få av sine midler til administrasjon og flest til produksjon. Grunnet værforhold opplever de store variasjoner i sesongene og har derfor sårbar økonomi og ingen stor økonomisk buffer å lene seg på. De er derfor helt avhengige av den forutsigbarheten driftstilskuddet gir.
I forslaget til statsbudsjettet for 2021 har KUD foreslått å øke bevilgningen til distriktsoperaene ettersom smittevernbegrensningene naturlig vil påvirke sesongen. Regjeringen foreslår derimot kun å kompensere de institusjoner som får mer enn 60 pst. av sine inntekter fra offentlig tilskudd, der økningen er fordelt forholdsmessig ut fra hva institusjonene hadde av billettinntekter og inntekter i 2019.
Oscarsborgoperaen er den distriktsoperaen som i dag mottar laveste andel offentlig støtte. I 2019 hadde de stor suksess med sin AIDA-produksjon, som solgte hele 11.530 billetter. Grunnet høye billettinntekter i 2019 og lav andel offentlig støtte utgjør den offentlige andelen av deres inntekter mindre enn 60 %. Dermed får de ikke ta del i den økningen som foreslås i statsbudsjett 2021.
I Prop. 127 S (2019–2020) ble OscarsborgOperaen oppfordret til å søke om kompensasjon for bortfall av billettinntekter i 2020 fra kompensasjonsordningen for avlyste arrangement, som forvaltes av Kulturrådet. De har søkt og fått avslag på søknaden.
Det kan virke som om Oscarsborgoperaen nå straffes både fordi de solgte mye billetter i 2019 og fordi de mottar en lav andel offentlig støtte. Samtidig leverer de operaopplevelser og vil rammes like hardt av smittevernstiltakene som de øvrige distriktsoperaene, men uten å motta kompensasjon for dette. Dette virker som en svært urimelig forskjellsbehandling av sammenlignbare aktører som kan få store konsekvenser for en av våre viktigste kulturaktører i regionen.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Det framgår av Prop. 127 S (2019–2020) at OscarsborgOperaen kan søke kompensasjon for bortfall av billettinntekter under den generelle arrangementsordningen som gjelder for kultursektoren. På bakgrunn av dialog med ESA har Kulturdepartementet imidlertid kommet til at aktører registrert i Frivillighetsregisteret ikke kan velge å søke kompensasjonsordningen for kultursektoren, da de allerede er ivaretatt av kompensasjonsordningen for frivillighet og idrett. I Prop. 51 S (2020–2021) om endringer i statsbudsjettet 2020 under Kulturdepartementet opplyste jeg derfor Stortinget om at aktører som er registrert i Frivillighetsregistret henvises til kompensasjonsordningen for frivillighet og idrett.
OscarsborgOperaen søkte på bakgrunn av Prop. 127 S (2019-2020) ordningen for kultursektoren, men har fått avslag fra Kulturrådet på søknaden fordi de var registrert i Frivillighetsregisteret. OscarsborgOperaen har klaget på avslaget, og Kulturrådet har oversendt klagesaken til Kulturdepartementet. Saken skal behandles av klagenemnda for tilskudd til kulturarrangementer. Jeg kan ikke uttale meg om den konkrete saken mens klagen er under behandling.
På generelt grunnlag vil jeg vise til at aktører som er registrert i Frivillighetsregisteret, slik som OscarsborgOperaen, er velkomne til å søke ordningene til Lotteri- og stiftelsestilsynet for arrangementer som skulle ha funnet sted i perioden 1. mai – 31. august 2020. Søknadsfristen er 15. januar.