Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:563 (2020-2021)
Innlevert: 25.11.2020
Sendt: 25.11.2020
Besvart: 02.12.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Vil statsråden gjøre en ny vurdering av kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører i kultursektoren, og sørge for at lovpålagte ordensvakttjenester større konserter og festivaler er avhengige av som underleverandører, også kan omfattes av kompensasjonsordningen?

Begrunnelse

Regjeringen ved kulturministeren lanserte i sommer en kompensasjonsordning for arrangører og underleverandører i kultursektoren, slik at disse skulle få en rimelig dekning av økonomisk tap og merutgifter som følge av utsettelse, hel eller delvis avlysning av arrangementer i kultursektoren. Med ordningen er målsetningen av sektoren skal være i stand til å gi et godt tilbud når restriksjonene ved forsamling kan lettes.
En vesentlig forutsetning for å kunne avvikle større kulturarrangementer som konserter og festivaler, er et lovpålagt sikkerhetsopplegg og vakthold om arrangementet. Sånn sett er dette å regne som en like sentral underleverandør for arrangørene som dem som leverer lys og lyd. Likevel er vaktselskaper ikke omfattet kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører i kultursektoren.
Begrunnelsen Kulturdepartementets administrasjon har oppgitt i møte med bransjeforeningen for sikkerhet og beredskap i NHO Service og Handel er at kriteriet for å søke om støtte er at en må ha et kulturpolitisk formål. I dette tilfellet gir en slik begrensning ingen mening, da arrangementene som skal gis støtte aldri vil kunne gå av stabelen uten at godkjente vektere utfører det lovpålagte vaktholdet. Dersom slike selskaper skal kunne tilby den spesialiserte kompetansen bransjen har bygget opp over år for å ivareta sikkerhet rundt arrangementer, må en sørge for at disse også får støtte under kompensasjonsordning for arrangører og underleverandører i kultursektoren.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Kompensasjonsordningen for kultursektoren har siden den ble etablert vært rettet mot arrangører som i hovedsak formidler eller gjør kunst og kultur tilgjengelig for allmennheten. Fra og med mai er ordningen utvidet til å gjelde underleverandører, men avgrenset til aktører innenfor lys, lyd, bilde og rigg, artister, management, booking og filmdistributører som leverer tjenester eller innhold til et kulturarrangement, og aktører som leier ut lokaler der det skal gjennomføres et kulturarrangement. Avgrensningen av ordningen er begrunnet med at disse aktørene i stor grad har sin virksomhet i kultursektoren, som er svært hardt rammet av Covid-19-pandemien.
Ordensvakttjenester er viktige for kultursektoren, men har ikke i hovedsak sin virksomhet innenfor kultur.
Jeg viser til at det også er etablert en stimuleringsordning for kultursektoren, som har som formål å bidra til at kulturarrangementer blir gjennomført og at hele verdikjeden stimuleres. Ordningen innebærer at arrangører som mottar støtte skal honorere sine underleverandører, herunder leverandører av vakt- og sikkerhetstjenester. Ordningen gjelder i første omgang fra og med oktober til og med desember 2020, men er i Kulturdepartementets budsjettproposisjon for 2021 foreslått videreført i første halvår 2021.
Jeg viser videre til at regjeringen i november la frem forslag til nye støtteordninger som skal motvirke de økonomiske konsekvensene av koronapandemien på næringslivet. Et av de viktigste forslagene er den nye kompensasjonsordningen for bedrifter med stort omsetningsfall, som tilbyr å dekke en andel av de berørte bedriftenes faste utgifter. Denne ordningen gjelder for de aller fleste bransjer, inkludert underleverandører til kultursektoren. Ordningen gjelder fra september og ut februar 2021. Målet er å bidra til at flere ellers lønnsomme bedrifter klarer seg gjennom denne vanskelige perioden, og at flere arbeidsplasser opprettholdes, både i og utenfor kultursektoren.