Lars Haltbrekken (SV): Vil statsråden tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden, på tross av at det finnes et alternativt gruveprosjekt som vil utvinne mineraler fra Engebøfjellet uten å dumpe avfallet i fjorden, eller vil statsråden stille krav til redusert mengde og gjenbruk av avfallsmassene, etter krav fra både lokale myndigheter, EUs mineralavfallsdirektiv og KMD?
Begrunnelse
Nordic Rutiles planlagte gruvedrift i Engebø er sterkt omstridt, spesielt på grunn av at selskapet har fått tillatelse til å slippe ut store mengder restmasse i Førdefjorden hvert år. Utslipp av restmasse i Førdefjorden står i økende grad fram som et paradoks, når det internasjonalt og i Norge blir lagt ned et stadig større arbeid for å redusere forurensingen i havet.
Da kommunal- og moderniseringsdepartementet godkjente reguleringsplanen til prosjektet som vil dumpe millioner av tonn gruveavfall i Førdefjorden i 2015 skrev de:
«Departementet legg til grunn at det i eit eventuelt utsleppsløyve etter forureiningslova og driftskonsesjon etter minerallova vert stilt krav om at gruveselskapet skal arbeide for å redusere behovet for deponering av avgangsmassar.»
Nå har situasjonen endret seg, og det har kommet et nytt selskap på banen som ønsker å utvinne mineraler fra Engebøfjellet, uten å dumpe avfallet i fjorden.
Politisk er situasjonen også endra lokalt, etter vedtaket 12.11.2019 i Sunnfjord kommunestyre i forbindelse med høringa til søknad om driftstillatelse:
«Sunnfjord kommune støttar mineralutvinning på Engebøfjellet, og full utnytting av ressursane for å unngå bruk av sjødeponi.»
EUs mineralavfallsdirektiv krever at den som vil etablere et deponi for mineralavfall skal legge fram en avfallshåndteringsplan som en del av søknaden om deponi. To av hovedmålene med planen er å forhindre avfall til deponi, gjennom driftsmetode og gjenbruk av restmassene:
«at forhindre eller begrænse affaldsproduktionen og dens skadevirkninger» og «at fremme nyttiggørelse af udvindingsaffald ved genanvendelse, genbrug eller udnyttelse».
En slik plan ble aldri lagt fram i forbindelse med søknad om utslipp/deponi, og bør i det minste bli lagt fram ved behandlingen av driftstillatelse. Spørsmålet om tiltak for å redusere og gjenbruke restmasse er uløselig knyttet til driftsplan og -form.