Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:575 (2020-2021)
Innlevert: 26.11.2020
Sendt: 26.11.2020
Besvart: 03.12.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Vil statsråden tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden, på tross av at det finnes et alternativt gruveprosjekt som vil utvinne mineraler fra Engebøfjellet uten å dumpe avfallet i fjorden, eller vil statsråden stille krav til redusert mengde og gjenbruk av avfallsmassene, etter krav fra både lokale myndigheter, EUs mineralavfallsdirektiv og KMD?

Begrunnelse

Nordic Rutiles planlagte gruvedrift i Engebø er sterkt omstridt, spesielt på grunn av at selskapet har fått tillatelse til å slippe ut store mengder restmasse i Førdefjorden hvert år. Utslipp av restmasse i Førdefjorden står i økende grad fram som et paradoks, når det internasjonalt og i Norge blir lagt ned et stadig større arbeid for å redusere forurensingen i havet.
Da kommunal- og moderniseringsdepartementet godkjente reguleringsplanen til prosjektet som vil dumpe millioner av tonn gruveavfall i Førdefjorden i 2015 skrev de:

«Departementet legg til grunn at det i eit eventuelt utsleppsløyve etter forureiningslova og driftskonsesjon etter minerallova vert stilt krav om at gruveselskapet skal arbeide for å redusere behovet for deponering av avgangsmassar.»

Nå har situasjonen endret seg, og det har kommet et nytt selskap på banen som ønsker å utvinne mineraler fra Engebøfjellet, uten å dumpe avfallet i fjorden.
Politisk er situasjonen også endra lokalt, etter vedtaket 12.11.2019 i Sunnfjord kommunestyre i forbindelse med høringa til søknad om driftstillatelse:

«Sunnfjord kommune støttar mineralutvinning på Engebøfjellet, og full utnytting av ressursane for å unngå bruk av sjødeponi.»

EUs mineralavfallsdirektiv krever at den som vil etablere et deponi for mineralavfall skal legge fram en avfallshåndteringsplan som en del av søknaden om deponi. To av hovedmålene med planen er å forhindre avfall til deponi, gjennom driftsmetode og gjenbruk av restmassene:

«at forhindre eller begrænse affaldsproduktionen og dens skadevirkninger» og «at fremme nyttiggørelse af udvindingsaffald ved genanvendelse, genbrug eller udnyttelse».

En slik plan ble aldri lagt fram i forbindelse med søknad om utslipp/deponi, og bør i det minste bli lagt fram ved behandlingen av driftstillatelse. Spørsmålet om tiltak for å redusere og gjenbruke restmasse er uløselig knyttet til driftsplan og -form.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Regjeringen ønsker å legge til rette for næringsutvikling og verdiskaping innenfor de rammene som mineralloven og annet relevant lovverk gir. Vi er opptatt av å fremme bærekraftig ressursutnyttelse og sette strenge miljøkrav.
Spørsmål knyttet til utslippstillatelsen i Engebø-saken ligger primært under klima- og miljøministerens ansvarsområde. Klima- og miljødepartementet fattet i juni 2015 vedtak om å gi tillatelse etter forurensingsloven til gruvevirksomhet i Engebøfjellet og deponering i Førdefjorden. Kongen i statsråd opprettholdt vedtaket i februar 2016.
Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) fattet i juni 2020 vedtak om tildeling av driftskonsesjon til Nordic Rutile. DMFs vedtak om driftskonsesjon er påklaget og er under behandling i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). NFD har også Nordic Rutiles søknad om ekspropriasjon til behandling. På denne bakgrunn kan jeg ikke kommentere eller gi foreløpige vurderinger i saken på nåværende tidspunkt.
Jeg kan imidlertid opplyse om at DMF i driftskonsesjonsvedtaket har stilt særskilte vilkår for å understreke viktigheten av god ressursutnyttelse. Direktoratet har stilt vilkår om at «det skal arbeides for en samlet sett størst mulig ressursutnyttelse av forekomsten. Andelen overskuddsmasse skal minimeres slik at behovet for deponering blir minst mulig. Utnyttelse av overskuddsmasser skal rapporteres særskilt i forbindelse med den årlige driftsrapporteringen». DMF har også stilt vilkår om at «(...) Muligheten for tilbakefylling av overskuddsmasser (gråberg og avgangsmasser) i utdrevne gruverom skal utredes som en del av detaljplanen for underjordsdrift». DMFs vurdering er at utnyttelsen av Engebøforekomsten er basert på en langsiktig drift for uttak av den totale eller vesentlige deler av forekomsten, i tråd med prinsippet om bærekraftig ressursutnyttelse. Videre har direktoratet vurdert at det er utviklet en oppredningsprosess som etter dagens standard gir optimalisert utvinningsgrad av verdimineralene slik de forekommer i dette tilfellet. De har ansett at planen for tiltaket ivaretar kravet om bergfaglig forsvarlig drift og bærekraftig ressursutnyttelse.
I spørsmålet vises det til et alternativt gruveprosjekt som ikke vil benytte seg av sjødeponi. Jeg legger til grunn at dette er en henvisning til selskapet Arctic Mineral Resources AS (AMR), som er stiftet av grunneierne på Vevring-siden av Engebøfjellet, og som Nordic Rutile ikke har oppnådd enighet om avtale med. AMR har klaget på vedtaket om driftskonsesjon og er motpart i ekspropriasjonssaken som ligger til behandling. DMF har ikke mottatt søknad om driftskonsesjon fra AMR, og det er derfor vanskelig å si noe konkret om detaljene eller realismen i prosjektet eller i deponeringsplanene, og hvorvidt disse er mer miljøvennlige eller bærekraftige enn det omsøkte prosjektet.