Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:581 (2020-2021)
Innlevert: 26.11.2020
Sendt: 27.11.2020
Besvart: 08.12.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvordan kan helseministeren forsikre befolkningen og helsepersonell om at smittevernreglene blant innleide vikarer overholdes, og i hvilken grad brukes unntakene i karantenebestemmelsene for å ha nok folk på jobb på landets sykehus?

Begrunnelse

I en bekymringsmelding fra tillitsvalgte i Helse Nord, fremkommer det at sykehusene i Nordland, Troms og Finnmark benytter seg av vikarer fra blant annet Sverige og Danmark, som er unntatt karantenebestemmelsene. De er naturlig nok bekymret for denne praksisen.
Med økende smitte i samfunnet, er det innført strenge restriksjoner for befolkningen som helhet. Forskrift om smitteverntiltak m.v. ved koronautbrudd (Covid-19 forskriften) pålegger karantene ved innreise til Norge som hovedregel, og ved all innreise fra røde land i 10 dager.
Dette er ikke nok, og Arbeiderpartiet har KS sitt storbynettverk med seg når vi påpeker at dagens smitteverntiltak ved innreise bør strammes inn ved å innføre obligatorisk testing på grensa. Obligatorisk koronatest ved innreise og full karantene til negativt resultat fra norsk test er trukket frem som eneste løsning fra åtte av de største byene i Norge.
Analyser storbyene har gjort viser at det er mangelfull kunnskap om karantene og testregimer blant mange utenlandske arbeidstakere, og det er risiko for at det etableres forsøk på svindel med falske vaksinasjonsattester, heter det i et brev som forrige uke ble sendt fra KS sitt Storbynettverk til helsemyndighetene. Siden da har politiet avdekket at man kan kjøpe falske dokumenter som viser at man har testet negativt på koronavirus med en legeerklæring på valgfritt språk, ifølge NRK.
Det har tidligere i år vært påvist smitte hos helsepersonell fra andre land som var unntatt karantenebestemmelsene. Disse hadde ikke symptomer, men testet allikevel positivt med de konsekvensene det har.
Covid-19 forskriften, § 6 e, gis ledere mulighet til å gjøre unntak fra karanteneplikten for personer i samfunnskritiske funksjoner som «er strengt nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift». Unntaket fra karantene kan imidlertid kun benyttes hvis det er fare for liv og helse, og hvis mulighet til å allokere personell fra andre deler av virksomheten og nedjustering av aktivitet er vurdert. De tillitsvalgte i Helse Nord trekker påpeker at det er vanskelig å forstå hvor grensen mellom risiko for liv og helse, og den risikoen for liv og helse det er å sette personell som kommer fra røde land i pasientnær behandling uten at de blir satt i karantene. Det er uvisst hvor stort behovet og praksisen for å gjøre unntak fra karantenebestemmelsen er, og det er uvisst i hvilken grad arbeidstakere har andre arbeidssteder når de ikke er i vikariat i Norge.
Helsetjenesten er under et sterkt press, og vi forventer at det legges til rette for trygge og gode forhold på alle sykehus i hele landet. Allerede før pandemien var vi kjent med at helsesektoren er helt avhengig av personell fra bemanningsbyråer som følge av trange budsjetter og lite handlingsrom. Det er urovekkende hvis situasjonen nå er så kritisk at helseforetakene må omgå eller strekke karantene- og testregelverket for å ha nok folk på jobb.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Utgangspunktet er at alle personer som ankommer Norge fra et område med karanteneplikt, skal i karantene i 10 døgn. Dette utgangspunktet gjelder også for helsepersonell som kommer fra områder med karanteneplikt.
I covid-19-forskriften §§ 6a til 6h er gitt enkelte unntak fra innreisekarantene. Regjeringen har imidlertid den siste tiden strammet inn i unntakene fra innreisekarantene som følge av smittesituasjonen ute i Europa. Blant annet ved å gjøre endringer i covid-19-forskriften § 6c som gjelder unntak fra innreisekarantene for arbeidsreisende ved testing. Dette unntaket kan ikke lenges benyttes dersom personen i løpet av de siste 10 døgnene før de kommer til Norge har oppholdt seg i områder med særlig høyt smittenivå. Regjeringen har også innført krav om at personer som ankommer Norge fra et område med karanteneplikt, skal ved innreise fremvise en attest som viser negativ test for SARS-CoV-2. Godkjent testmetode er PCR eller antigen hurtigtest. Testen skal være tatt i løpet av de siste 72 timene før ankomst til Norge.
I covid-19-forskriften § 6e er det gitt særskilt unntak fra innreise- og smittekarantene for personell i kritiske samfunnsfunksjoner. Det følger av første ledd at personer som er strengt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov, herunder personer som gjennomfører vare- og passasjertransport, er unntatt fra karantene i arbeidstiden. Det er viktig å påpeke at unntaket kan kun benyttes i tilfeller hvor det er strengt nødvendig for å sikre forsvarlig drift av virksomheten og det ikke er tid til å avvente negativ test for SARS-CoV-2 eller mulighet til å bruke andre unntak i § 6a til § 6h før personen går i arbeid. Dersom unntaket benyttes, skal personen testes for SARS-CoV-2 så snart det lar seg gjøre. Unntak fra smittekarantene kan kun benyttes i tilfeller hvor det er nødvendig for å unngå fare for liv og helse.
Et annet unntak fra innreisekarantene som er relevant i denne sammenheng er § 6b som blant annet gir unntak fra innreisekarantene for personer som mer enn én gang i løpet av en periode på 15 dager ankommer Norge fra områder i Sverige eller Finland med karanteneplikt, som ledd i reise mellom arbeidssted og bosted. Disse personene er unntatt fra innreisekarantene i arbeidstiden dersom de i Norge testes for SARS-CoV-2 minst

a. hver sjuende dag, eller
b. første dag de ankommer Norge, og deretter hver sjuende dag, dersom det er åtte, ni eller ti døgn siden de sist ble testet i Norge for SARS-CoV-2

Dette unntaket gjelder ikke for ikke for helsepersonell som samtidig jobber i svensk eller finsk helse- og omsorgstjeneste.
Mange norske sykehus og kommunale helse- og omsorgstjenester er avhengig av helsepersonell fra utlandet for å kunne sørge for forsvarlige helsetjenester. Jeg forventer imidlertid at sykehus og kommuner som benytter seg av innleid personell fra utlandet gjør dette i tråd med det til enhver tid gjeldende karanteneregelverket.
De regionale helseforetakene ytret sterk bekymring til Helse- og omsorgsdepartementet om at kravet om negativ test 72 timer før ankomst på kort sikt vil kunne svekke muligheten til å sørge for forsvarlige helsetjenester og beredskap. Særlig at det var krevende å skaffe kritisk personell som insentivpersonell.
På denne bakgrunn endret regjeringen den 30. november reglene i covid-19-forskriften og forskrift om innreiserestriksjoner slik at personell i kritiske samfunnsfunksjoner, som helsepersonell, får innreise selv om de ikke har attest for negativ test tatt 72 timer før ankomst til Norge. Endringene var nødvendige for at personell fra utlandet som skal ivareta kritiske samfunnsfunksjoner, skal komme inn i landet. Det er en utfordring at ikke alle har god nok tilgang til test i hjemlandet, og vi er avhengig av dem for å sørge for forsvarlige helse- og omsorgstjenester.
Helseforetakene skal fremdeles ha et strengt testregime etter at personellet har kommet til Norge slik at smitterisikoen reduseres så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere som innhenter personell i kritiske samfunnsfunksjoner skal i utgangspunktet forsøke å legge til rette for at personellet kan ta test i løpet av 72 timer før avreise til Norge. Det er kun i tilfeller hvor det ikke er praktisk mulig å få tatt en slik test, det gis unntak.
Videre er det slik at helseforetakene stiller krav om at det skal foreligge negativ test før oppstart av arbeid, samt at arbeidstaker skal testes hver tredje dag de ti første dagene etter ankomst til Norge, også ved karanteneunntak etter § 6e. Dette følger også av anbefalingene til Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet anbefaler følgende smitteverntiltak både når arbeidsgiver unntar ansatte fra karanteneplikt på jobb for å opprettholde forsvarlig drift, og når personer er unntatt fra karanteneplikt på jobb etter innreise til Norge:

• Teste for covid-19 kort tid etter ankomst eller ved ankomst (dag 1) til Norge.
• Følge testregimet for unntaksbestemmelsen. Personer som unntas etter paragraf 6c, skal vente med oppstart i jobb inntil det første negativt prøvesvaret foreligger og testes hver tredje dag i 10 døgn etter ankomst til Norge.
• Karantene på fritiden selv om man er unntatt karantene på jobb.
• Hvis det er strengt nødvendig kan de ta offentlig transport til og fra jobb etter første negative prøvesvar foreligger. De bør da følge råd til deg som er i karantene, men som må reise med offentlig transport.
• Følge med på egen helsetilstand. Ved symptomer på luftveisinfeksjon skal de som er ansvarlig for oppfølging varsles og test utføres raskest mulig.
• Ikke gå på jobb/forlat jobben straks dersom man utvikler symptomer på luftveisinfeksjon eller tester positivt for SARS-CoV-2.
• Tilstrebe avstand (>1 meter) til medarbeidere og andre.
• Organisere arbeidet slik at nær kontakt med medarbeidere og andre begrenses.
• Være ekstra påpasselige med hoste- og håndhygiene.
• Ved pasientnært arbeid i helsetjenesten bør man i tillegg bruke munnbind når man er under 2 meter fra pasient, spesielt ved arbeid med pasienter i risikogrupper.

Varigheten for tiltakene er 10 døgn etter siste mulige eksponering, eller 10 døgn etter ankomst til Norge. Det forutsettes at arbeidsgiver kun gir unntak fra karanteneplikt dersom testing og anbefalte smitteverntiltak kan gjennomføres. I tillegg anbefales det at arbeidsgiver sørger for:

• Tilpasset informasjon på et språk arbeidstakeren forstår om råd for smittevern og selvmonitorering.
• Mulighet for å følge smittevernråd på arbeidsplassen, med tanke på å holde avstand til hverandre og mulighet for å utføre håndvask/desinfeksjon.
• Tilgang til rask prøvetaking, analyse og testresultat.
• Ingen risiko for tap av inntekt ved positivt svar.
• Lett, sikker og gratis tilgang til helsehjelp ved symptomer