Skriftlig spørsmål fra Geir Pollestad (Sp) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:589 (2020-2021)
Innlevert: 27.11.2020
Sendt: 27.11.2020
Besvart: 07.12.2020 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Geir Pollestad (Sp)

Spørsmål

Geir Pollestad (Sp): I et møte med Fiskebåt Nord 25.11.20 kritiserte fiskeriministeren kvoteforslaget for 2021 fra fiskeridirektøren.
Hvilke signaler er gitt fra departementet til direktoratet om kvotefordeling etter at stortinget behandlet kvotemeldingen?

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Oppfølgingen av kvotemeldingen skal skje gradvis, og noen av endringene kan innføres allerede for 2021. Departementet har følgelig bedt Fiskeridirektoratet om å inkorporere disse endringene i høringen av fiskerireguleringene for 2021.
For å sikre at Nærings- og fiskeridepartementet har et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag i forbindelse med arbeidet med de årlige fiskerireguleringene og at de ulike saksfeltene blir tilstrekkelig belyst og hørt, ber departementet årlig Fiskeridirektoratet om å utrede og utforme skriftlige saksfremlegg på en rekke saksfelter.
Nærings- og fiskeridepartementet har bedt Fiskeridirektoratet om å inkludere i høringen av forskrift for 2021 at torskekvoten til åpen gruppe settes av før fordeling mellom konvensjonell og trål, med en fast andel på 6,12 %, og om å legge opp til den nye kvotefordeling for torsk og sild, ved å fjerne stigene for torsk (trålstigen) og sild (NVG-sildestigen). Den nye fordelingen er at trål skal ha 32 prosent av disponibel kvote av torsk og 10 prosent av sildekvoten. Fartøy som fisker med konvensjonelle redskap, skal ha 68 prosent av disponibel kvote torsk og 41 prosent av sildekvoten. Ringnot skal ha 49 prosent av disponibel kvote av sild.
Som følge av forslaget om en fordeling på 32/68 for torsk fattet Stortinget vedtak om at regjeringen skulle sørge for at fordelingen av kvoter mellom flåtegruppene ikke endres vesentlig, jf. anmodningsvedtak 549. Bakgrunnen for dette vedtaket var at å flytte utregningen av torskekvoten til åpen gruppe til toppen, og deretter fordele disponibel kvote mellom trål og konvensjonelle fartøy etter 32/68, ville føre til en større forskyvning fra trål til konvensjonelle enn det flertallet var enig i.
For å sikre at fastsettelsen av en fast prosentandel av nasjonal kvote til åpen gruppe ikke medfører en vesentlig endring av fordeling av kvoter mellom flåtegrupper har Nærings- og fiskeridepartementet bedt Fiskeridirektoratet om å invitere høringsinstansene til å komme med innspill om hvilke kompenserende tiltak som kunne være aktuelle, og omfanget av disse.
Videre er Fiskeridirektoratet bedt om å legge opp til at kystfiskekvoten skal utgjøre 0,9 prosent av nasjonal kvote for torsk. For 2021 er det også foreslått å innføre alderstillegg i åpen gruppes fiske etter torsk, som behandlet i kvotemeldingen. Dette går ut på at det gis et kvotetillegg i åpen gruppe til alle fartøy eid av fiskere under 30 år. Den nye rekrutteringsbonusordningen, som kommer i tillegg til dette alderstillegget, skal ikke få kvotemessig virkning før i 2022, og det skal derfor ikke tas høyde for denne i 2021.
Departementet har også poengtert overfor Fiskeridirektoratet at avsetningene til forskning, ungdomsfiske/rekreasjonfiske/turistfiske, kystfiskekvote, levendelagring og eksisterende rekrutteringskvoter skal på samme måte som ved dagens praksis trekkes fra den nasjonale kvoten før fordelinger. Avsetningene til levendelagring, ferskfiskordningen og den nye rekrutteringsordningen skal etter planen inn i den nye modellen for ekstrakvoteordninger på samme tid som rekrutteringsordningen fases inn.
De endelige beslutningene om reguleringen av fisket etter torsk vil uansett bli fattet her i departementet, etter at Fiskeridirektoratet har sendt over sin vurdering av høringsuttalelsene.