Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:595 (2020-2021)
Innlevert: 27.11.2020
Sendt: 30.11.2020
Besvart: 07.12.2020 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): I lys av regjeringens uttalelser til Stortinget om menneskerettigheter i Afghanistan og Australias deltakelse i den NATO-ledete ISAF-styrken som også Norge deltok i, vil statsråden fordømme drapene og forbrytelsene begått av australske styrker mot sivile afghanere, og, i lys av amerikansk tilbaketrekking, vurderer regjeringen nå nye tiltak for å beskytte de norske styrkene i Afghanistan, deriblant å hente soldatene hjem i sikkerhet slik at de kan bidra til forsvaret av Norge?

Begrunnelse

Denne måneden ble det avdekket at spesialsoldater fra det australske forsvaret i Afghanistan har begått alvorlige overgrep, inkludert drap på 39 forsvarsløse sivile i afghanere. I perioden drapene ble begått, fra 2003 til 2016, har australske styrker deltatt i den NATO-ledete ISAF-styrken som også Norge deltok i på samme tid.
Det fremgår i NRKs gjengivelser av det australske forsvarets rapport om saken at drapene ikke ble begått i kampsituasjoner, men tvert imot var kaldblodige drap som utgjør grove krigsforbrytelser:

«I flere tilfeller ble sivile afghanere henrettet like etter de var pågrepet. Med bakbundne hender måtte de knele foran soldatene. Deretter ble skuddene avfyrt. Likene av drepte afghanere ble skjendet. Ved minst ett tilfelle fikk en hund som fulgte med de australske soldatene lov til å gnage på hodet og slikke blodet fra en drept, afghansk mann.»

I sin redegjørelse for Stortinget 5. juni 2014 sa daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at hun under besøk hos ISAF-styrkene i Afghanistan ble minnet om hvor viktig det er å stå opp for menneskerettighetene. Det er derfor på sin plass å be den nåværende forsvarsministeren tilkjennegi sitt syn på disse forbrytelsene som ble begått av styrker fra et land som, i likhet med Norge, også deltok i ISAF.
Rapporter fra afghanske og internasjonale medier tyder på at avsløringen av slike forbrytelser øker hatet mot de utenlandske styrkene som er i landet i store deler av den afghanske befolkningen. Dette kan gjøre de norske styrkene i Afghanistan enda mer utsatt.
Parallelt med avsløringen av forbrytelsene mot afghanske sivile, fortsetter de internasjonale styrkene nedtrappingen i Afghanistan. 17 november annonserte USAs styrker i Afghanistan skal reduseres med ytterligere 2500 soldater i januar 2021. Dagen etter rapporterte BBC om stor bekymring i NATO blant annet for at dette kan gjøre de gjenværende styrkene mer utsatt. Storbritannia har siden februar i år redusert sine tropper med 20 prosent, og de siste dagene har Tyskland flyttet sine soldater ut av et viktig afghansk område.
Selv om regjeringen skulle ønske å ha norske styrker i Afghanistan på ubestemt tid, kan alliert tilbaketrekning og en vanskelig sikkerhetssituasjon gjøre det umulig å opprettholde det norske styrkebidraget i landet.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: De avdekkede overgrepene som er begått av australske styrker i Afghanistan er svært alvorlige. Norge tar sterk avstand fra disse overgrepene, og ser svært alvorlig på at dette har funnet sted i en koalisjon som Norge også var en del av. Jeg har likevel full tillit til at australske myndigheter vil håndtere saken på en forsvarlig måte. Australske myndigheter har foretatt en grundig etterforskning i løpet av de fire siste årene, som har resultert i en omfattende rapport. Vi erfarer at landets regjering nå vil undersøke grunnlaget for strafferettslige skritt mot personell som har vært innblandet, og tar grep for å hindre at slike hendelser skal kunne skje i fremtiden.
Forsvaret vurderer at beskyttelsen av norske styrker i Afghanistan vil bli ivaretatt på en tilfredsstillende måte, også etter det kunngjorte amerikanske nedtrekket til 2 500 personell innen 15. januar 2021. I tillegg fastsetter avtalen mellom USA og Taliban av 29. februar 2020 at USA vil avslutte sin militære innsats i Afghanistan innen 30. april 2021. En slik utvikling vil helt klart ha betydning også for Norges videre innsats. Vi er i Afghanistan på invitasjon fra landets regjering og i rammen av NATO. Vi vil delta i behandlingen av NATOs fremtidige rolle i Afghanistan og tilpasse våre bidrag i nær koordinering med våre allierte.
Den allierte rammen er avgjørende for forsvaret av Norge. En demonstrert evne til å samvirke med allierte forsterkningsstyrker er en forutsetning for effektiv avskrekking og forsvar. Denne evnen må forberedes og utvikles i fredstid. Det er et stadig større behov for at NATOs medlemsland deltar med kapasiteter internasjonalt, for å styrke NATOs kollektive avskrekkings- og forsvarsevne og i krisehåndteringsoperasjoner. Bidrag til dette er nå en etablert del av byrdefordelingen i alliansen.