Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:663 (2020-2021)
Innlevert: 29.11.2020
Sendt: 07.12.2020
Besvart: 16.12.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden sikre at spesialisthelsetjenestestilbud i Sykehuset Innlandet HF ikke blir lagt ned eller redusert i påvente av investeringsmidler til nytt sykehus, vil statsråden garantere at midlene som Sykehuset Innlandet HF har spart inn skal brukes i Innlandet i henhold til fremdriftsplanen, og vil statsråden ta samfunnsanalysen, som Helse Sør Øst snart legger frem, på alvor og eventuelt justere planene for Sykehuset Innlandet HF om den viser behov for det?

Begrunnelse

Viser til at det er klart politisk krav i Innlandet at pasientene i Innlandet skal sikret et godt sykehustilbud også i årene fram til ny sykehusstruktur er realisert. Spørsmålsstiller er kjent med at Sykehuset Innlandet HF har store innsparingskrav for å kunne ta opp lån til å kunne gjøre nødvendige investeringer for å sikre bygging av et Mjøssykehus. I tillegg vil det være behov for investeringer i de andre sykehusene som vil bestå. Innsparingskravene gjør at tilbud, som både innbyggerne i Innlandet og fagfolk mener er viktige og avgjørende for å ha tilstrekkelig kapasitet, blir lagt ned eller vurderes å samles med et mindre tilbud i sum. Det vil kunne føre til at kommunene, som allerede er presset økonomisk, vil få økt behandlingsansvar. At flere pasienter må behandles i kommunene bare fordi fagmiljøene i sykehus skal sentraliseres for å bli større, fremstår for veldig mange som et paradoks, og mange er bekymret for at dette går ut over sårbare pasientgrupper og eldre. Det er også en bekymring for at utbygging av Nye OUS vil påvirke investeringer i andre helseforetakene i Helse Sør Øst generelt og Innlandet HF spesielt, fordi den økonomiske risikoen for Nye OUS er så stor.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er Sykehuset Innlandet HF og Helse Sør-Øst RHF som har ansvar for å sørge for nødvendige spesialisthelsetjenester til befolkningen i Innlandet.
Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet en redegjørelse fra Helse Sør-Øst RHF. Helse Sør-Øst opplyser at regionen har en intern lånemodell hvor det regionale helseforetaket holder tilbake avskrivningslikviditet fra helseforetakene til regionalt prioriterte investeringsprosjekter. Det enkelte helseforetak får som følge av dette en fordring på det regionale helseforetaket. Når et helseforetak skal investere i et regionalt prioritert investeringsprosjekt, blir likviditet tilbakeført fra det regionale helseforetaket og fordringen redusert.
Sykehuset Innlandet HF har over lang tid opparbeidet en fordring på Helse Sør-Øst RHF, og denne likviditeten skal sammen med låneopptak fra Helse- og omsorgsdepartementet benyttes til nytt Mjøssykehus. Nytt Mjøssykehus er innarbeidet i økonomisk langtidsplan.
Sykehuset Innlandet HF har i tillegg spart opp midler gjennom positive driftsresultater. Midlene kan blant annet brukes til investeringer i vedlikehold, oppgradering, utstyr mv. ved alle lokalisasjoner. I tillegg kommer midler som tilføres Sykehuset Innlandet HF i de årlige budsjettene.
Helse Sør-Øst opplyser at det er risiko knyttet til alle de store byggeprosjektene i Helse Sør-Øst, både når det gjelder investeringenes størrelse og den planlagte gevinstrealiseringen. Det regionale helseforetaket har god økonomistyring og klare oppfølgingsregimer. Det avsettes også regionale reserver i de årlige budsjettene for å kunne håndtere eventuelle avvik fra planene.
Helse Sør-Øst opplyser at framtidig sykehusstruktur i Innlandet gir muligheter for en bedre utnyttelse av ressursene. En samling av funksjoner vil blant annet bety lavere beredskapskostnader, bedre arealutnyttelse og medfører betydelige driftsgevinster. I tillegg vil nye bygg tilrettelegge for en mer effektiv drift. Disse driftsgevinstene muliggjør reinvesteringer i gjenværende bygg i Sykehuset Innlandet HF.
Det framtidige målbildet er i tråd med føringer i utviklingsplanen for Sykehuset Innlandet fram mot 2035. Alle endringer som gjøres i tiden framover skal bidra til utviklingen av dette målbildet.
Det legges til grunn at fagområder og funksjoner som kan og bør samles, så langt det er mulig, skal samles i forkant av iverksettelse av ny sykehusstruktur og framtidig innflytting i et nytt Mjøssykehus.
Helse Sør-Øst RHF har ansvar for å påse at Sykehuset Innlandet HF har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse også i mellomperioden fra beslutning om ny sykehusstruktur blir fattet til nytt Mjøssykehus tas i bruk.
Samtidig med arbeidet med samling av fagområder og funksjoner skal Sykehuset Innlandet HF prioritere samhandling med primærhelsetjenesten, desentraliserte spesialisthelsetjenester og utvikling av prehospitale tjenester. Denne satsningen er i tråd med Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023, og vil forsterkes gjennom pågående etablering av helsefelleskap.
Funn og vurderinger fra samfunnsanalysen vil inngå i beslutningsunderlaget i den samlede anbefalingen til ny sykehusstruktur i Innlandet. Saken skal etter planen behandles i styret i Sykehuset Innlandet HF 15. januar og i styret i Helse Sør-Øst RHF 4. februar 2021. Oppstart av konseptfaseutredning for Mjøssykehuset planlegges i 2021 gitt vedtak om dette i styret i Helse Sør-Øst RHF. Byggestart vil i så fall bli i 2024/2025.
Jeg vil også behandle saken i foretaksmøte.