Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:615 (2020-2021)
Innlevert: 30.11.2020
Sendt: 30.11.2020
Besvart: 04.12.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hva vet kulturministeren om årsak til at flertallet av organisasjonene i Frivillighetsregistret ikke har søkt om krisestøtte, hva den økonomiske situasjonen og aktivitetsnivået til disse organisasjonene er, og hva vil kulturministeren gjøre for å skaffe mer kunnskap om hvordan ulike typer organisasjoner berøres av pandemien?

Begrunnelse

Viser til notat om «Kompensasjonsordningene for idrett og frivillighet i forbindelse med Covid 19», utarbeidet av Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor.
Undersøkelsen viser at det er et mindretall av organisasjonene som er registrert i frivillighetsregisteret som har søkt på ordningen. Innenfor alle kategorier har under 25 % av organisasjonene som er registrert i Frivillighetsregisteret søkt kompensasjon. I undersøkelsen kommer det frem at de som har høye driftskostnader har større sannsynlighet for å søke og få tildelt støtte. Det samme gjelder antall ansatte, der andelen øker med antall ansatte.
I VG 24. november konkluderer kulturministeren med at notatet viser at «vi har truffet bra, at krisepakkene har fungert». Det er viktig å merke seg at notatet har vurdert etter de kriteriene regjeringen har satt, den viser ikke nødvendigvis hvordan denne har truffet for hele frivilligheten. Eksempelvis har Arbeiderpartiet tidligere foreslått å fjerne den nedre grensen for tap på 25 000 kr for at flere skal kunne søke om støtte. Forskerne skriver også i sin konklusjon:

«Samtidig er det et viktig poeng at bare en begrenset andel av organisasjonenes inntektsbortfall har blitt kompensert og at dette kan svekke organisasjonenes overlevelse og aktivitet på sikt.»

Notatet konkluderer også med et større informasjonsbehov:

«En kraftig svekkelse av aktivitetene i frivillige organisasjoner over lengre tid kan gjøre at de mister kontakten med medlemmer, deltakere og frivillige, og at det kan ta veldig lang tid å komme tilbake på samme aktivitetsnivå som før koronakrisa. Det trengs derfor mer kunnskap om hvor stor reduksjonen i aktivitet faktisk er og hvordan ulike typer organisasjoner berøres.»

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Frivillighetsregisteret omfatter nærmere 60 000 frivillige virksomheter. Alle disse er berettiget til å søke kompensasjonsordningen for frivilligheten og idretten, og vil få støtte dersom de har hatt et betydelig inntektsbortfall fra arrangement eller annen spesifisert aktivitet som følge av pålegg eller råd gitt av offentlige myndigheter i forbindelse med covid-19-utbruddet. Kompensasjonsordningen er altså ikke ment som en generell tilskuddordning til frivillig sektor, men som en kompensasjon for betydelig inntektsbortfall som følge av myndighetspålagte restriksjoner. Flere frivillige organisasjoner har først og fremst hatt tap av aktivitet, snarere enn økonomiske tap, i perioden med koronarestriksjoner. Selv om mange av organisasjonene har hatt bortfall av inntekter har de også hatt reduserte utgifter.
Når det gjelder minstegrensen på kr 25 000 så kan det sendes en søknad for flere arrangementer over en lengre periode. I krisepakke 3 er det mulig å søke kompensasjon for perioden 12. mars – 31. desember. Dette gjør at ordningen omfatter en rekke mindre lag og foreninger. Nærmere 70 pst. av søkerne så langt, har fått utbetalt et tilskudd på under 100 000 kroner.
Jeg er enig i at vi trenger kunnskap om hvordan koronapandemien og myndighetenes smittevernsrestriksjoner har påvirket frivilligheten. I arbeidet med stimuleringsordningen for idrett og frivillighet har det vært avholdt innspillsmøte og Kulturdepartementet har bedt om skriftlige innspill fra en rekke frivillige organisasjoner. Organisasjonene ble også bedt om å involvere sine underledd i innspillsprosessen. Innspillene omhandlet hvilke aktiviteter som har latt seg gjennomføre, hvilke tilpasninger som har fungert og hvilke konkrete støttetiltak organisasjonene etterspør. Dette har gitt Kulturdepartementet en bred og god forståelse av utfordringene frivilligheten står overfor. Det forskningsbaserte notatet representanten viser til har også vært et verdifullt supplement og gir en god oversikt over tildelt støtte gjennom kompensasjonsordningen så langt. Kulturdepartementet vil vurdere behovet for ytterligere forskning på frivillighetens kår under koronapandemien.