Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:636 (2020-2021)
Innlevert: 03.12.2020
Sendt: 03.12.2020
Besvart: 15.12.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hva slags strategi har helseministeren for å effektivt slå ned utbruddene av skabb her i landet, vil flere legemidler mot skabb komme på blå resept, og hvordan vil helseministeren sørge for at trygge og effektive medisiner mot lidelsen som kan kjøpes i Sverige også blir tilgjengelige i Norge?

Begrunnelse

Antall tilfeller av skabb i befolkningen, har økt dramatisk den siste tiden, selv under COVID-19. I tillegg til at dette gjerne oppfattes som en tabubelagt lidelse, har det for mange familier også medført store kostnader. Fædrelandsvennen melder om en enslig mor som har brukt 10 000kr på legemidler mot skabb, VG om en familie som har brukt 20 000kr og TV2 hadde en sak om en familie som brukte 52 000 kr på skabbehandling.
I slutten av oktober godkjente imidlertid Statens legemiddelverk en skabbmedisin på blå resept. Mange av de som har fått skabb, har imidlertid slitt med å bli kvitt utysket, og har derfor måttet prøve flere ulike legemidler. Det blir også rapportert om folk som importerer en rimelig, reseptfri krem som inneholder virkestoffet benzylbenozoat fra Sverige, siden den ikke har vært tilgjengelig i Norge.
Det er i både den enkelte og fellesskapets interesse at en smittsom sykdom som skabb slås ned så raskt og effektivt som mulig. Da er det avgjørende at ikke den enkeltes lommebok bestemmer om man har råd til virkningsfull behandling, samtidig som vi sørger for at flest mulig trygge og effektive legemidler er tilgjengelige mot lidelsen her i landet, siden mange har opplevd å måtte prøve flere midler, før de har blitt kvitt skabben.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg ser i likhet med representanten Mørland med bekymring på den økte forekomsten av skabb i Norge. Jeg vil derfor gi et oppdrag til Folkehelseinstituttet om, i samarbeid med Helsedirektoratet og Statens legemiddelverk, å vurdere og foreslå tiltak for å slå ned forekomsten av skabb som sikrer at den enkeltes økonomi ikke skal være avgjørende for hvem som får behandling.
Ved behandling av skabb er førstevalget lokalbehandling med de reseptfrie produktene permetrin krem (Nix) eller benzylbenzoat liniment. Benzylbenzoat liniment er produsert av Apotekenes serviceproduksjon, og det har i perioder vært leveringsproblemer på dette produktet.
I Sverige finnes også et annet benzylbenzoatpreparat, Tenutex liniment. Dette preparatet kan nå skaffes i Norge etter ordningen med godkjenningsfritak. Legemidlet vil kunne leveres ut fra apoteket direkte (notifisering) uten at Statens legemiddelverk må godkjenne på forhånd. Det krever imidlertid resept fra lege selv om legemidlet er reseptfritt i Sverige. Tilgangen på Tenutex vil i hovedsak være styrt av norske grossisters mulighet til å skaffe legemidlet fra Sverige. Prisen vil også være høyere enn ved kjøp direkte fra apotek i Sverige.
Fra 1. november i år er det mulig å få ivermektin (Scatol) tabletter mot skabb på blå resept etter individuell søknad til Helfo, dersom man ikke har blitt kvitt skabben ved bruk av lokalbehandling. Legen kan søke via Helfos nye søknadsløsning, der søknaden umiddelbart blir innvilget dersom vilkårene er oppfylt, slik at det kan forskrives resept og pasienten kan hente ut legemidlet på apotek med det samme. Det ytes imidlertid ikke stønad til lokalbehandling i førstelinje eller til forebyggende behandling av nærkontakter, fordi dette ikke er i tråd med de generelle kravene for refusjon etter blåreseptforskriften § 2 (forhåndsgodkjent refusjon) eller § 3 (individuell stønad).
Skabb er ikke regnet som allmennfarlig smittsom sykdom. Behandling av skabb kan derfor heller ikke dekkes etter blåreseptforskriften § 4. Denne bestemmelsen gir full dekning av legemiddelbehandling av allmennfarlige smittsomme sykdommer, inkludert reseptfrie preparater og legemidler uten markedsføringstillatelse i Norge.
I oppdraget til etatene vil jeg be om en vurdering av om det kan og bør åpnes for stønad til behandling av skabb etter blåreseptforskriften § 4, eller om det er andre mulige finansieringsløsninger som vil være bedre egnet. Jeg vil også be etatene vurdere andre tiltak som kan være med på å slå ned den økende forekomsten av skabb i Norge, herunder om det er aktuelt med informasjonstiltak rettet mot helsepersonell og befolkning.