Audun Lysbakken (SV): Hva mener utenriksministeren om måten demonstrasjoner og protestbevegelser har blitt møtt med i India den siste tiden, og har norske myndigheter uttrykt uro over menneskerettighetssituasjonen i landet i sin dialog med indiske myndigheter?
Begrunnelse
Den 26. november opplevde India en av de største protestaksjonene gjennom tidene. Mer enn 250 millioner indere deltok i en generalstreik til støtte for landets bønder og rurale arbeidere. Dette skjer etter måneder med protester fra indiske bønder mot Modi-regjeringens svært kontroversielle landbrukslover.
De nye lovene innebærer en kraftig liberalisering av landbruksregimet i landet, og landets småbønder er med rette redde for at de vil innebære en stor maktforskyvning i favør oppkjøpere, og forverre bøndenes kår.
Regjeringen har flere ganger møtt protestene med vold og undertrykkelse. Sentrale politikere fra regjeringspartiet BJP har utnyttet protestene til å nøre opp under hat mot sikher i India, gjennom å anklage protestbevegelsen for å være separatister. Flere opposisjonspolitikere har også blitt anholdt etter å ha deltatt i protestene.
Bondeprotestene og måten myndighetene har møtt dem på, føyer seg inn i en rekke bekymringsfulle trekk ved Modi-regjeringens framferd mot eget sivilsamfunn og i grunnleggende menneskerettighetsspørsmål. I fjor var det store protester mot dagens nye, kontroversielle statsborgerskapslov.
Også da ble demonstrasjoner møtt med vold fra myndighetenes side. Modi-regjeringens statsborgerskapslov blir regnet som diskriminerende overfor landets muslimer.
Det er verdt å påpeke at Modi-regjeringens stadig mer aggressive framferd også har gått utover internasjonale aktører. I september måtte Amnesty Internationals India-kontor stenge dørene, etter kontinuerlig trakassering og angrep fra myndighetene.