Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:695 (2020-2021)
Innlevert: 10.12.2020
Sendt: 11.12.2020
Besvart: 18.12.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): I 1992 solgte frivillig sektor landslotteriet for cirka 1,7 milliarder kr., i 2019 var summen nede 300 millioner kr. Årsaken er en kombinasjon av at Norsk tipping etablerte Flaxlodd, og at utsalgsstedene ikke vil ta inn lodd fra landslotteriet. I årets statsbudsjett avfeier departementet forskriftsendring.
Hvilke tiltak vil statsråden foreslå for å sikre mulighet for digitalt salg av landslotteriets lodd uten at det går på bekostning av enerettsmodellen?

Begrunnelse

Siden 1921 har Norges blindeforbund drevet med eget landslotteriet arrangert gjennom lotteriloven og egne forskrifter for landslotterier. Dette inntektsbringende tiltaket har vært et av deres aller viktigste inntektstiltak gjennom flere tiår.
I flere år har Norges blindeforbund jobbet sammen med andre store landsdekkende organisasjoner for å få gjennomslag for en forskriftsendring for landslotteriene, slik at disse også kunne selges digitalt via, pc, nettbrett og mobil. En slik løsning vil gjøre landslotteriene mer tilgjengelige og vi vil ikke være avhengige av utsalgssteder som i utgangspunktet ikke ønsker å selve våre lodd.
I flere tiår er landslotteri i Norge solgt gjennom landsdekkende norske formål og Norsk Tipping har solgt sine lodd digitalt og fra butikk. Når vi ser på de årlige rapportene fra Hjelpelinjen til Lotteritilsynet så har aldri skrapeloddene våre vært en utfordring for lodd kjøperne.
Som kjent har vi en landslotteriforskrift i dag som gjør det mulig for alle landsdekkende organisasjoner og selger lodd for inntil kroner 100 millioner årlig. Topp gevinsten er satt til kroner 2 millioner og gevinst andelen skal ikke overstige 50 % av omsetningen i lotteriet. Det er altså meget begrenset hvor mye vi kan omsette for og omsetningen vil være godt innenfor den delen av markedet vi allerede er en del av.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Etter forskrift om lotterier mv. kan det ikke gis lotteritillatelse til lotterier med interaktive trekninger distribuert via elektroniske kommunikasjonsnett. Med interaktive trekninger menes lotterier der trekning skjer på det tidspunktet spilleren selv velger og på dennes bestilling, for eksempel elektroniske skrapelodd.
Selv om det ikke er tillatt med interaktive trekninger, er det allerede i dag tillatt at organisasjoner bruker Facebook eller lignende plattformer for distribusjon av lodd, for eksempel ved å gi beskjed der om at man ønsker å kjøpe lodd, for deretter å få tilsendt skrapeloddene i posten. Betaling via Vipps e.l. er også akseptert. Dette er et digitalt potensial som organisasjonene kan benytte i større grad enn i dag, og som åpner for at de private lotteriene lettere kan tilpasses en moderne hverdag.
Jeg viser til Innst. 14 S (2020-2021) fra familie- og kulturkomiteen kap. 339 om pengespill, lotterier og stiftelser, som fikk flertall på Stortinget 17. desember 2020:

"Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, viser til Stortingets behandling av St. Meld. 12 (2016–2017) gjennom Innst. 250 S (2016–2017), Alt å vinne – Ein ansvarleg og aktiv pengespelpolitikk der digitale lotterier ble omtalt.
Flertallet ønsker å følge opp intensjonen i Stortingets tidligere vedtak og understreker behovet for modernisering på lotterifeltet og ber derfor regjeringen om å legge til rette for digitale løsninger for betaling og distribusjon av lotterier."

I tråd med Stortingets anmodningsvedtak vil jeg legge til rette for digitale løsninger for betaling og distribusjon av lotterier, herunder vurdere å foreslå endringer i regelverket.