Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:703 (2020-2021)
Innlevert: 10.12.2020
Sendt: 11.12.2020
Besvart: 18.12.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): I prosessen med å ratifisere Marrakechtraktaten ligger det nå et lovforslag til høring og det er varslet at det kommer en ny forskrift før Norge kan ratifisere traktaten.
Hva er grunnen til at dette arbeidet må gjøres før Norge kan ratifisere, og når ser ministeren for seg at vi kan ratifisere?

Begrunnelse

Norge har ennå ikke ratifisert Marrakechavtalen som vil gi personer som er blinde, svaksynte eller har andre former for funksjonsnedsettelse som vanskeliggjør lesing, enklere tilgang til tilrettelagt litteratur fra andre land. Det er derfor meget viktig at denne traktaten ratifiseres. Spesielt for de som er i en studiesituasjon, men også for de som blant annet ønsker å lese på fritiden. Det vil også være viktig for personer i denne gruppen, som bor i andre land, og som ønsker tilrettelagt litteratur fra Norge.
Dette er en traktat som Norge har sagt at de skal ratifisere, men som det har tatt veldig lang tid å få på plass. Veldig mange land har allerede ratifisert avtalen bl.a. USA, Storbritannia og EU. I 2017 kom det ny åndsverklov, en prosess som hadde vart over flere år, der man også hadde vurdert forholdet til Marrakechtraktaten. Det er nå en ny prosess på gang med lovendring av åndsverkloven som er på høring og det er sagt at det også må på plass en ny forskrift for at vi skal kunne ratifisere.
Det vil være av stor betydning for personer som er blinde, svaksynte eller har andre former for funksjonsnedsettelse som vanskeliggjør lesing, om Marrakechtraktaten kan ratifiseres nå. Evt. om ratifiseringsprosessen kan settes i gang nå, slik at det går raskere når lov og forskrift er på plass.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Jeg er enig med representanten i at det er viktig at Norge ratifiserer Marrakech-traktaten.
Marrakech-direktivet ((EU) 2017/1564) skal gjennomføre Marrakech-traktaten i EØS-området. Direktivet ble vedtatt 13. september 2017, og EØS-komiteen besluttet 23. oktober 2020 å innlemme direktivet i EØS-avtalen. Beslutningen ble tatt med konstitusjonelt forbehold. Før traktaten formelt kan tiltres, og EØS-komiteens beslutning om innlemmelse av direktivet tre i kraft, kreves dermed Stortingets samtykke i medhold av Grunnloven § 26 andre ledd.
Etter at den nå pågående høringen av nødvendige endringer i åndsverkloven er gjennomført, planlegger departementet å legge frem en Prop. LS for Stortinget våren 2021. I tillegg til et lovforslag vil proposisjonen inneholde en anbefaling om at Stortinget samtykker til at Norge tiltrer traktaten, og at direktivet innlemmes i EØS-avtalen.
Kulturdepartementet jobber nå også med et høringsnotat med forslag til gjennomføring av Marrakech-forpliktelsene i forskrift til åndsverkloven. Etter planen vil forslaget bli sendt på høring i løpet av våren 2021.
Først når Marrakech-forpliktelsene er gjennomført i norsk rett, kan Stortinget heve det konstitusjonelle forbeholdet, slik at EØS-komiteens beslutning om innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen kan tre i kraft og traktaten formelt kan tiltres. Når beslutningen er i kraft og traktaten tiltrådt, er Norge folkerettslig forpliktet til å ha nasjonale regler som oppfyller Marrakech-forpliktelsene. Om vi tiltrer traktaten før vi har nasjonale regler på plass, vil vi bryte våre internasjonale forpliktelser. Derfor må våre nasjonale regler være på plass før vi tiltrer.
Representanten viser til at det vil være av stor betydning for personer som er blinde, svaksynte eller har andre former for funksjonsnedsettelse som vanskeliggjør lesing, at traktaten ratifiseres. Jeg er enig i at dette vil være positivt, siden det blant annet vil forenkle og utvide tilgangen til tilrettelagte åndsverk over landegrensene. Samtidig vil jeg påpeke at norsk rett langt på vei allerede er i overensstemmelse med Marrakech-forpliktelsene.