Skriftlig spørsmål fra Elin Rodum Agdestein (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:706 (2020-2021)
Innlevert: 10.12.2020
Sendt: 11.12.2020
Besvart: 15.12.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Elin Rodum Agdestein (H)

Spørsmål

Elin Rodum Agdestein (H): Hvordan jobbes det fra norske myndigheter for å påvirke innretningen på EUs taksonomi / klassifiseringssystem for bærekraftig finans, for å forhindre at norsk vannkraftproduksjon blir kategorisert som ikke-bærekraftig?

Begrunnelse

EUs nye klassifiseringssystem for bærekraftig finans skal gjøre det lettere å skille mellom det som er klima- og miljøvennlig og det som bare ser grønt ut på papiret. Men ifølge utkastet til regelverket som nå foreligger vil vannkraft ikke nødvendigvis regnes som bærekraftig. Dette vil kunne få negative konsekvenser for norsk energibransje og for blant annet kapitaltilgangen til nye vannkraftprosjekter.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: I EU ble det i juni 2020 vedtatt en forordning som etablerer et rammeverk for et klassifiseringssystem (taksonomi) for bærekraftig økonomisk aktivitet. Kravene i forordningen retter seg mot finansmarkedsaktører som tilbyr finansielle produkter, og mot selskaper som er underlagt krav til å rapportere ikke-finansiell informasjon etter regnskapsdirektivet. Taksonomien vil bl.a. danne grunnlag for europeiske standarder og merkeordninger for finansielle instrumenter og produkter.
For at en økonomisk aktivitet skal kunne defineres som bærekraftig etter forordningen, må den bidra vesentlig til å oppnå minst ett av seks definerte miljømål. I tillegg stilles det krav om at aktiviteten ikke har vesentlig negativ innvirkning på de øvrige miljømålene, og at den oppfyller minstekrav til sosiale og styringsmessige forhold. Forordningen gir Europa-kommisjonen hjemmel til å fastsette nærmere kriterier for hva som kan regnes som vesentlig bidrag til oppnåelse av miljømålene.
Europakommisjonen sendte 20. november i år på høring utkast til slike kriterier for to av miljømålene: begrensning av klimaendringer og klimatilpasning for en rekke ulike aktiviteter, herunder produksjon av vannkraft. Høringsfristen er 18. desember. Finansdepartementet har oppfordret norske interessenter til å gi innspill i høringen, og om å gjøre departementet oppmerksom på forhold av særlig betydning for Norge. Finansdepartementet forbereder nå et norsk innspill til høringen i samarbeid med andre berørte departementer.
Som olje- og energiministeren har pekt på i svar 9. desember på skriftlig spørsmål nr. 617 fra stortingsrepresentant Terje Halleland, har norske myndigheter allerede formidlet synspunkter om de foreslåtte kriteriene for vannkraft, og fremmet norske perspektiver og interesser overfor Europakommisjonen og EU-landene. Regjeringen er opptatt av at den regulerbare vannkraften fortsatt skal være et konkurransefortrinn for Norge, og vi følger det pågående arbeidet tett. Vi gjør det vi kan for å ivareta norske interesser i de kanalene som er åpne for oss, herunder i den nevnte høringen.