Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:715 (2020-2021)
Innlevert: 11.12.2020
Sendt: 11.12.2020
Besvart: 18.12.2020 av arbeids- og sosialminister Henrik Asheim

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Vil statsråden ta initiativ til at det partssammensatte utvalget skal få et tilleggsoppdrag om å vurdere hvorvidt dommen i EU-domstolen (C-681/18) bør følges opp med politiske tiltak, for å sikre at flere får muligheter til faste stillinger?

Begrunnelse

Det vises til svar fra statsråden på skriftlig spørsmål nr. 593, der det henvises til et partssammensatt utvalg som skal se nærmere utviklingstrekk og eventuelle utfordringer når det gjelder bruken av tilknytningsformer i arbeidslivet, herunder innleie. Mandatet til dette utvalget ble utformet før den omtalte dommen i EU-domstolen fra 14. oktober (C-681/18) om fortolkning av vikarbyrådirektivet.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Som representanten beskriver, har regjeringen satt ned et partssammensatt utvalg for å gå gjennom utviklingstrekk og eventuelle utfordringer når det gjelder bruken av tilknytningsformer i arbeidslivet, herunder innleie. Utvalget skal blant annet vurdere om rammeverket på området er tilstrekkelig tydelig, hensiktsmessig og tilpasningsdyktig både for dagens og fremtidens arbeidsliv, og eventuelt fremme forslag til regelendringer eller andre tiltak.
Samtidig viser både forskning fra Institutt fra Samfunnsforskning (Strøm og Von Simson, 2020) og andre kilder, at fast ansettelse er hovedregelen i arbeidslivet, og flere er fast ansatt i dag enn i 1995. Andelen midlertidig ansatte er også lik eller noe lavere i dag enn i 2013.
Det er riktig at mandatet til dette utvalget ble utformet før den nevnte dommen i EU-domstolen fra 14. oktober om fortolkning av vikarbyrådirektivet. Jeg vil likevel vise til at utvalget har et vidt mandat knyttet til relevante utviklingstrekk og vurderinger av behovet for tiltak. Det fremgår av mandatet at fremtidens arbeidsliv, herunder bruk av atypiske arbeidsforhold og konsekvenser for arbeidstakere, er et tema internasjonalt i blant annet EU, OECD og ILO. Utvalget skal i sine vurderinger og forslag se hen til og vurdere forholdet til internasjonale rammeverk og initiativer som kan ha betydning. Min vurdering er at mandatet allerede gir rom for at utvalget kan vurdere behovet for regelendringer eller andre tiltak i lys av relevant rettsutvikling i EU, og jeg mener derfor at det på grunn av utvalgets mandat, sammensetning og kompetanse, ikke er behov for å gi et tilleggsoppdrag til det partssammensatte utvalget knyttet til den konkrete avgjørelsen representanten viser til.
Jeg vil i denne forbindelse også vise til mitt svar på representantens spørsmål nr. 593. Min vurdering at det allerede finnes flere mekanismer i norsk rett for å sikre at karakteren av innleie skal være midlertidig og at det må forebygges at samme arbeidstaker leies ut til samme virksomhet flere ganger etter hverandre for å omgå direktivets bestemmelser, slik dette omtales i dommen fra EU-domstolen. I tillegg til ulike begrensninger i lovverket, er håndhevingen på området nylig styrket. Regjeringen følger utviklingen på disse områdene tett.