Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:736 (2020-2021)
Innlevert: 12.12.2020
Sendt: 14.12.2020
Besvart: 17.12.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Ifølge avtalen om domstolsreform mellom regjeringspartiene og Frp skal alle domstolene innenfor de nye rettskretsene være likeverdige og ingen skal utpekes som hovedsete.
Vil dette si at de ansatte, herunder sorenskriver, i den foreslåtte Telemark tingrett kan møte enten på Kviteseid, Notodden eller Skien som det passer dem etter modell av et gigantisk åpent kontorlandskap, eller kommer de til å være ansatt og ha fast kontorsted på et geografisk sted?

Begrunnelse

Fra Stortingets talerstol den 8. desember sa Venstres stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad:

«De endringer i domstolstruktur som i dag vedtas, innebærer at alle domstoler innenfor en rettskrets er likeverdige og det skal ikke være et hovedkontor med noen avdelingskontor.»

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det fremgår av Prop. 11 L (2020-2021), som lå til grunn for Stortingets behandling, på s. 60:

«I motsetning til kommisjonen foreslår ikke departementet å fastsette hovedrettssteder. Departementets anbefaling legger derfor ikke føringer for hvor domstollederen skal ha sitt daglige arbeidssted, og innebærer at rettsstedene i den nye strukturen vil være likestilte. Domstollederens kontorsted trenger ikke å være på det største rettsstedet i rettskretsen eller i det mest befolkningstette området i rettskretsen. Departementet forutsetter at domstollederen har tilstedeværelse på alle rettsstedene i rettskretsen, og at aktivitet opprettholdes på alle rettsstedene.»

I setningene om domstollederens kontorsted ligger det en forutsetning om at domstollederen vil ha et fast kontorsted i den nye strukturen, og i neste setning en forutsetning om at domstollederen skal ha tilstedeværelse også på de andre rettsstedene i rettskretsen.
Av proposisjonen på s. 62 fremgår det:

«Dersom strukturendringene som er beskrevet i meldingsdelen blir gjennomført, vil de ansattes arbeidssted være rettskretsen, ikke rettsstedet. Hvilke dommere som skal arbeide hvor avgjøres av domstolleder.»

I praksis vil de øvrige ansatte i domstolene ha et kontorsted hvor de arbeider til daglig, men ordningen forutsetter at alle dommerne som utgangspunkt må behandle saker på alle steder i rettskretsen, særlig av hensyn til spesialisering, jf. proposisjonen på s. 105.