Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:821 (2020-2021) Innlevert: 17.12.2020 Sendt: 21.12.2020 Besvart: 07.01.2021 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad
Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Da kristendommen kom til Norge ble det raskt vanlig at forfulgte kunne finne trygghet i kirken. Selv ikke den modigste konge turte utfordre kirkeasylet. Anført av biskop Øygard oppfordrer nå et samlet kirke-Norge regjeringen om å gi familien fra Sri Lanka asyl på humanitært grunnlag til jul, etter å ha sittet i over seks år i kirkeasyl i Finnsnes kirke. Staten har ikke besvart oppfordringen. Engasjementet lokalt er enormt, men de føler seg maktesløse.Vil statsråden for livssynssaker løfte kirkas bønn i regjering?
Kjell Ingolf Ropstad: Kirkeasyl er en situasjon som oppstår når mennesker kommer til en kirke og ber om beskyttelse, og blir værende der. Av respekt for kirken er det som hovedregel ikke aktuelt for politimyndighetene å gå inn i kirkebygg i eller utenom Den norske kirke for å hente ut personer. Representantens spørsmål gjelder imidlertid ikke kirkeasyl som sådan, men situasjonen for en familie som har oppholdt seg i Finnsnes kirke i seks år. Det er et stort lokalt engasjement for familien, og representanter for Den norske kirke har henvendt seg til regjeringen og bedt om asyl for familiens medlemmer. Det å være lenge i kirkeasyl har flere uheldige sider. Jeg har stor forståelse for at det er krevende for de det gjelder, for menigheten og for lokalsamfunnet. Jeg kan ikke kommentere på den konkrete familien og deres sak, også fordi asylsaker ligger under Justis- og beredskapsdepartementets virkeområde. Jeg er kjent med at Den norske kirke overfor regjeringen har etterspurt lettelser for asylsøkere og oppfølgingen av engangsløsningen for lengeværende eldre asylsøkere.. Gjennomføringen av amnesti-løsningen har blitt forsinket på grunn av pandemien, men jeg viser til at regjeringen fikk Stortingets tilslutning i statsbudsjettet for 2021 der det er satt av midler til engangsløsning for utlendinger med lang oppholdstid i Norge. Regjeringen vil i nær fremtid konkludere i detaljene knyttet til løsningen for denne gruppen.