Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:807 (2020-2021)
Innlevert: 18.12.2020
Sendt: 18.12.2020
Besvart: 07.01.2021 av samferdselsminister Knut Arild Hareide

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Vil statsråden sørge for at statlig eide selskap som Bane NOR Eiendom AS bidrar mer aktivt til at kriserammede virksomheter kommer seg igjennom krisa, blant annet gjennom å frafalle krav om betaling av minimumsleie under pandemien og/eller andre reduksjoner i husleie som monner?

Begrunnelse

I Innst. 232 L (19-20) heter at:

"Komiteen legger til grunn at utleiere bidrar til at leietakerne får redusert leie i perioden med nedstengning eller sterk omsetningsnedgang hos leietaker. Komiteen ber regjeringen følge situasjonen i dette markedet nøye."

Bane NOR Eiendom AS (heretter omtalt som BNE) varslet i mars at de tilbød betalingsutsettelse av husleie. Samtidig opplever kriserammede leietakere selskapet som relativt lite imøtekommende i drøftinger om reduksjon i husleie som monner.
I tertialrapport 2/20 skriver BNE at:

«For kommersiell utleie på større stasjoner påvirkes leietakeres økonomi av redusert omsetning på grunn av svikt i kundegrunnlaget. Dette resulterer for Bane NOR Eiendom i bl.a.: -reduksjon i omsetningsbaserte inntekter og leie. -leietakere ber om betalingsutsettelser og redusert husleie. -økt risiko for mislighold og tap i enkelte segmenter i leietakerporteføljen.»

Trass i den svært alvorlige situasjonen for mange av selskapets leietakere, noterer BNE seg for et godt resultat for perioden: «Nedgangen i leieinntekter for utleieporteføljen som er påvirket av koronapandemien kompenseres med økte salgsinntekter, spesielt knyttet til boligporteføljen.» BNEs salgsgevinst 01.05.20 - 31.08.20 var mer enn 50 prosent høyere (+107,5 mill. kr.) enn i samme periode i 2019. Samtidig fremgår at også de samlede leieinntektene til BNE i perioden 01.05.20 – 31.08.20 var ca. 19% høyere enn tilsvarende periode i 2019.
Gjennom nye smittebølger og inngripende smitteverntiltak har situasjonen for mange av BNEs leietakere i løpet av høsten blitt ytterligere forverret og det er behov for mer kraftfulle krisetiltak, der også staten som utleier bidrar mer aktivt. Dette vil også ha en viktig signaleffekt overfor private gårdeiere.
Mange hardt rammede virksomheter blir sittende med husleiekostnader som utgjør en svært stor andel av omsetningen. Undertegnede er blant annet kjent med leietaker hos BNE, som i en ordinær situasjon betaler 10% omsetningsbasert husleie, men som følge av sterk omsetningssvikt kombinert med at BNE fastholder kravet til minimumsleie, blir sittende med en effektiv husleie på nærmere 25% av omsetning. For virksomheter som opplever stort omsetningsfall er det krevende nok å skulle opprettholde den andel av omsetning som brukes på husleie.

Knut Arild Hareide (KrF)

Svar

Knut Arild Hareide: Bane NOR Eiendom AS (Bane NOR Eiendom) uttrykker stor forståelse for at restaurant- og utelivsbransjen sliter under pandemien, og forsøker så langt det lar seg gjøre å bistå sine leietakere. Hvordan pandemien rammer bedriftene som leier lokaler av Bane NOR Eiendom varierer. Derfor behandler selskapet alle avtaler om husleiereduksjon individuelt. Bane NOR Eiendom følger nøye med på Norsk Eiendom (NHO - bransjeforening for eiendomsaktører) sine råd og anbefalinger for sine medlemsbedrifter om hvordan man bør håndtere økonomisk utsatte leietakere som er påvirket av pandemien. I løpet av 2020 har Bane NOR Eiendom bevilget betydelige husleieutsettelser og leiereduksjoner. Høyt boligsalg i samme periode har kompensert for en del av denne negative koronaeffekten, slik at prognosen for årsresultatet til Bane NOR Eiendom er nært oppunder budsjettert resultat.
Det stemmer at Bane NOR Eiendom har hatt en nominell økning av leieinntekter i 2020 sammenlignet med 2019. Hovedgrunnen til dette er endret inntektsmodell, hvor inntekter fra utstyr er reklassifisert som leieinntekter i regnskapet for 2020, men også at flere større bygg (kontorbygg, stasjoner og togverksteder) var kjøpt eller ferdigstilt ved inngangen til 2020. Det kan derfor ikke avledes at en økning i selskapets leieinntekter er ensbetydende med at leieinntekter fra hvert leieforhold har økt.
Bane NOR Eiendom ser at koronasituasjonen vil vedvare også i 2021, og at det er vel så viktig å ha målrettet støtte til leietakere i 2021 og trolig også etter at statens støtteordninger opphører. Bane NOR Eiendom har løpende dialog med sine leietakere for å forsøke å finne løsninger. Situasjonen vil, som nevnt, variere fra leietaker til leietaker og eventuelle løsninger vil variere fra sak til sak. Dette vil ikke bare være basert på leietakers situasjon, men også på en generell vurdering om bransjens styrke til å komme seg gjennom pandemien. Tilsvarende vurderinger gjøres av bankene når de gir lån og kreditter til de samme leietakerne. Bane NOR Eiendom har derfor en tett dialog med leietakeres bankforbindelser om framtidsutsikter.
Bane NOR Eiendoms styre er opptatt av at selskapet skal komme seg gjennom denne utfordrende perioden, ved å utvise en god og rettferdig behandling av selskapets leietakere.