Åsmund Aukrust (A): Raytheon Co er et amerikansk våpensselskap som er med å undergrave FNs fredsprosess i Vest-Sahara.
Mener finansministeren at Raytheon Co er innenfor SPU sin etiske regelverk, og vil han ev. foreta seg noe for å sørge for at selskapet ekskluderes?
Begrunnelse
Dagbladet avslørte 21. desember at Statens Pensjonsfond Utland har investert i det amerikanske våpenselskapet Raytheon Co.
Selskapet vil delta med leveranser i en større våpenavtale som USA inngår med Marokko. Avtalen er en del av en pakke der USA anerkjenner Marokkos grunnløse suverenitetskrav på Vest-Sahara.
FNs tidligere spesialutsendinger James Baker og Christopher Ross har gått svært hardt ut mot Trumps beslutning og sier den er direkte med på å undergrave FNs fredsprosess.
I 2005 var første gang fondet ekskluderte et selskap for brudd på de etiske retningslinjene. Den gang uttrykte daværende finansminister Per-Kristian Foss følgende:
“[Etikkrådet] bygde sin vurdering på at Kerr-McGee, ved sitt datterselskap Kerr-McGee du Maroc Ltd., har en kontrakt med det statlige marokkanske oljeselskapet ONAREP om lete- og kartleggingsvirksomhet av olje- og gassforekomster på kontinentalsokkelen utenfor Vest-Sahara. Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara. Kerr-McGee legger etter rådets vurdering til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området. Rådet anser slik virksomhet som et 'særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer' blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess.”
Det er vanskelig å se for seg at det er mulig å undergrave FNs fredsprosess på en mer åpenbar måte enn gjennom salg av våpen gjennom den amerikansk-marokkanske avtalen om anerkjennelse, en avtale som trosser FN-charterets mest grunnleggende prinsipper.