Bård Hoksrud (FrP): Mener statsråden det er riktig at leger som jobber i Norge, utdannet i Danmark, må ta den norske LIS 1 for å starte spesialisering i Norge – til tross for at dansk KBU (klinisk basisutdannelse) er mer eller mindre identisk med norsk LIS1, og vil statsråden endre regelverket, slik at blant annet KBU bør vurderes som tellende mot LIS 1?
Begrunnelse
Spørsmålsstiller har blitt gjort oppmerksom på at de nye spesialistkravene i Norge skaper utfordringer for danske vikarer med dansk KBU som ønsker å starte spesialisering. Det virker merkelig at utdannelse og deler av spesialiseringsløp fra et skandinavisk land med nær identisk helsevesen og utdanningssystem ikke skal kunne godkjennes i Norge. Det er kjent at store deler av norske leger utdannes i utlandet, og det er også ikke til å legge skjul på at vi vil ha mangler på fastleger i tiden fremover. Det virker da for spørsmålsstiller underlig at man ikke kan godkjenne gjennomført utdanning og/eller spesialisering i Danmark. Vil statsråden endre regelverket, slik at blant annet KBU bør vurderes som tellende mot LIS 1.
Konsekvensen er at LIS1 stillinger i Norge er til enhver tid besatt av disse legene som må ta dobbelt tjeneste. De opptar således en LIS1 stilling som en annen lege kunne fått. Det er mangel på LIS1 og således en flaskehals som forverres av dagens regelverk. Jeg er kjent med at dette er i ferd med å få store konsekvenser for distriktskommuner/byer som for eksempel Kragerø hvor en dansk lege som i dag er fastlege vikar i kommunen og som ønsker å bli og starte spesialisering.. På grunn av dagens regelverk velger han å flytte tilbake til Danmark. Dette er noe som vil være synd for pasientene, og ikke minst for kommunen som kan få store utfordringer med å rekruttere ny fastlege. Det er i Kragerø pt. 4 av 10 ledige fastlegehjemler.