Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:860 (2020-2021)
Innlevert: 28.12.2020
Sendt: 05.01.2021
Besvart: 14.01.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Kvinneaktivisten Gülizer Tastemir kom til Norge i 2015, søkte om politisk asyl her fordi hun hadde deltatt i PKK som den tyrkiske regjeringa har forbudt. Hun fikk avslag på asylsøknaden i juli 2018 og ble umiddelbart sendt med politieskorte til Istanbul, der hun ble fengslet i påvente av tyrkisk rettssak Dommen ble på 12 år. I 2019, et år etter at hun ble sendt i tyrkisk fengsel omgjorde UDI saken og ga beskyttelse i Norge.
Hva gjør Norge for å komme i kontakt med henne og skaffe henne reisedokumenter?

Begrunnelse

Staten ble stevnet i denne saken og ble dømt i Oslo tingrett der dommen slo fast at det var vesentlige grunner for å tro at en utsendelse til Tyrkia ville medføre en reell risiko for mishandling i strid med EMK.
Støttegruppa til Gülizer kan ikke se at myndighetene har gjort noe for å komme i kontakt med Gülizer eller hennes advokat. Det er derfor nødvendig å få klarhet i hva Norge gjør i konkrete saker der myndighetene har brutt menneskerettighetene og satt en flyktning i en farlig situasjon.
Opplysninger fra støttegruppa sier at høyesterett i Tyrkia har behandlet en anke i hennes sak. Høyesterett har bestemt at Gülizer blir midlertidig fri i påvente av 2 saker som skal behandles. Da er det en mulighet for å oppnå kontakt. Det er et viktig å handle raskt og sikre henne nødvendige reisedokumenter og sikre henne den beskyttelsen hun har krav på i Norge.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er beklagelig at Gülizer Tastemir etter det opplyste har fått en fengselsdom på 12 år i Tyrkia, samtidig som hun er gitt beskyttelse i Norge. I begrunnelsen for spørsmålet fra stortingsrepresentanten opplyses det om at Høyesterett i Tyrkia har behandlet en anke i Tastemirs sak, og at retten har bestemt at hun blir midlertidig løslatt i påvente av to saker som skal behandles. Tastemir er tyrkisk statsborger, og Norge har derfor begrensede muligheter til å bistå henne. Norske myndigheter kan ikke gripe inn i en rettsprosess i et annet land.
Når det gjelder spørsmålet om innreisevisum til Norge, forutsetter dette at Tastemir selv er aktiv og tar kontakt med den norske ambassaden i Ankara. Ambassaden vil i så fall være behjelpelig med å legge til rette for et slikt visum til Norge.