Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:847 (2020-2021)
Innlevert: 05.01.2021
Sendt: 05.01.2021
Besvart: 11.01.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Den dypt tragiske skredhendelsen i Gjerdrum i jula viser behovet for økt satsing på flom- og skredforebyggende arbeid. Før utbyggingen av boligområdet som ble rammet av skredet kom Norges Geotekniske Institutt med flere anbefalinger om sikringstiltak for det aktuelle områder. I en melding på sine nettsider 1. januar 2021 skriver de at så vidt de vet ble sikringstiltakene utført. Videre skriver de: "Forutsatt at sikringstiltakene ble gjennomført, ble stabiliteten i området forbedret."
Ble sikringstiltakene utført slik NGI anbefalte?

Begrunnelse

Sikringstiltakene som NGI anbefalte var av tre typer: 1) Avlastning / avgravning av høyere terreng for å redusere belastning. 2) Oppfylling av lavereliggende terreng og ravinedal for å virke som en motfylling eller motvekt for et eventuelt skred og 3) Erosjonssikring av Fjellstadbekken / Tistilbekken.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Kvikkleireskredet i Gjerdrum er en tragisk hendelse som berører oss alle. Årsakssammenhengen er så langt ikke avklart, og det er mange spørsmål som må besvares når hendelsen skal gjennomgås.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet behandler ikke planer som er vedtatt av kommunestyret, med mindre det foreligger innsigelser som ikke er løst underveis i planprosessen. Den siste planen som ble vedtatt i det rasutsatte området er detaljreguleringsplan for Gjerdrum bo- og behandlingssenter. Under planprosessen ble det reist innsigelser fra NVE og fylkesmannens beredskapsavdeling. I saksprotokollen fra kommunestyrets behandling 22. februar 2015, fremgår det at innsigelsene fra begge fagmyndighetene ble trukket etter at kommunen gjorde nødvendige endringer i planen.
Departementet har ikke kjennskap til hvilke av sikringstiltakene foreslått av NGI i 2003 som ble gjennomført. Dette er det opp til kommunen, som lokal plan- og bygningsmyndighet, å følge opp.
Det er derfor kommunen som kan besvare om tiltakene er fulgt opp. Det er ikke riktig å belaste kommunen med å svare på dette nå. Jeg er overbevist om at alle involverte vil være interessert i å finne ut av årsakene til skredet. Regjeringen har varslet en grundig gjennomgang av skredet, og regelverket knyttet til tiltak i kvikkleireområder.