Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:862 (2020-2021)
Innlevert: 05.01.2021
Sendt: 06.01.2021
Besvart: 14.01.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Ifølge NVE bor minst 110 000 mennesker på kvikkleire i dag, og behovet for økte ressurser til kartlegging og tiltak mot ras og skred er stort.
Hva vil statsråden gjøre for å minimere risikoen for skred for disse husstandene, og for å sikre at alle disse 110.000 innbyggerne får konkret informasjon om skredrisiko, hvilke risikovurderinger som har blitt gjort, og hvilke tiltak som vil bli gjort framover?

Begrunnelse

Den tragiske hendelsen på Gjerdrum har ført til at mange mennesker har blitt bekymret for skredfare der de bor. En fersk analyse fra NVE viser at 110.000 mennesker bor på kartlagte kvikkleireområder i dag, men at det totale antallet sannsynligvis er høyere siden ikke alle områder er kartlagt.
Ifølge NVE er det ikke nødvendigvis farlig å bo på kvikkleireområder, så lenge grunnen får ligge i ro. Utbygging og erosjon kan imidlertid bidra til at kvikkleiren blir ustabil, og dermed øke risikoen for skred.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Kvikkleireskredet i Gjerdrum er en svært tragisk hendelse. Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at slike hendelser skjer igjen. Det er kvikkleire mange steder i Norge. I utgangspunktet er ikke slike områder farlige, og det er strenge regler for utbygging der det er kvikkleire. Det er derfor viktig at vi finner årsakene til skredet i Gjerdrum og trekker de lærdommer det er mulig å trekke. Regjeringen vil sette ned et eksternt ekspertutvalg som skal undersøke årsakene til skredet i Gjerdrum, og vurdere tiltak for å styrke forebyggingen av kvikkleireskred i hele landet. Dette vil også være viktig som bidrag til at andre mennesker som bor i kvikkleireområder skal kunne føle seg trygge.
Det gjøres allerede mye godt arbeid med å forebygge flom- og skredskader. Regjeringen tar folks trygghet på alvor og vil fortsette å prioritere Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) arbeid med flom- og skredforebygging.
NVE bistår kommunene på flere måter for å bidra til å redusere risikoen for kvikkleireskred i bebygde områder. NVE bistår med kunnskapsgrunnlag om fare for kvikkleireskred, blant annet i form av fagsamlinger, veiledning og kartlegging av fareområder. NVE medvirker også i kommunenes arealplanlegging med veiledning, opplæring og uttalelser til enkeltsaker. Som statlig fagmyndighet kan NVE fremme innsigelse til planer som ikke tilfredsstiller kravene til sikkerhet ved ny utbygging. I beredskapssituasjoner bistår NVE, slik vi har sett i Gjerdrum, kommune og politi med faglig rådgivning.
NVE gir også bistand til kommunene med grunnundersøkelser, utredning og prosjektering av mulige sikringstiltak, og utføring av sikringstiltak for eksisterende bebyggelse. NVE prioriterer tiltak ut fra vurderinger av risiko og kost/nytte.
Informasjon om faren for kvikkleireskred er tilgjengelig på NVEs nettsider og i ulike digitale kartløsninger. NVE samler også inn og tilgjengeliggjør faresoner og data fra geotekniske undersøkelser fra andre aktører. NVE identifiserer soner med potensiell fare for store kvikkleireskred på oversiktsnivå. Det er til nå kartlagt mer enn 2300 slike kvikkleiresoner. Sonene blir klassifisert etter faregrad og risiko.
Når oversiktskartlegging er gjennomført i en kommune, avholdes møte med kommunen der det blir informert om resultatet av kartleggingen og hvordan kommunen skal bruke dette, blant annet i arealplanleggingen.
Jeg vil videreføre det arbeidet som allerede gjøres, og samtidig se etter muligheter til å styrke og forbedre dette. Svarene fra ekspertutvalget vil bli viktige i denne sammenheng.