Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:867 (2020-2021)
Innlevert: 05.01.2021
Sendt: 06.01.2021
Besvart: 13.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Når kan vi forvente at hele den voksne befolkningen er ferdig vaksinert, og vi kan oppnå flokkimmunitet i Norge?

Begrunnelse

Å oppnå flokkimmunitet er et uttalt mål når man tar i bruk vaksiner, men det er uklart når vi faktisk kan nå dette målet i Norge. Det er også uklart hvordan barn og unge under 18 år inngår i denne målsettingen. Fagmyndighetenes kunnskapsgrunnlag sier også lite om dette i sine offentlig tilgjengelige dokumenter.
De siste dagene har det kommet sprikende og lite omforente uttalelser knyttet til vaksinasjonstempoet i Norge. Det foreligger ulik informasjon og ulike uttalelser fra fagmyndighetene og regjeringen hva gjelder vaksinasjonstempo, fremdrift og antatt ferdigstilt vaksinasjon.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Gjennom avtalene vi har via EU får Norge tilgang på tre ganger så mange vaksiner som vi trenger via sju forskjellige avtaler. Det gir en trygghet. Per i dag er to av disse vaksinene godkjent av legemiddelmyndighetene. Gitt at alle vaksinene blir godkjent og det ikke blir problemer med produksjonen, vil Norge motta nok vaksinedoser til å kunne vaksinere alle voksne innbyggere i Norge som ønsker det innen andre eller tredje kvartal. Dette vil vi få bedre kunnskap om når vi har mer kunnskap om godkjenninger og leveranser.
Generelt vil de fleste vaksinene gjør mer enn å beskytte den som er vaksinert. Mennesker i nærmiljøet til den vaksinerte blir mindre utsatt for smittestoffet når det er færre mennesker som kan smittes. Det kalles flokkbeskyttelse (engelsk: herd protection / herd immunity). Flokkbeskyttelsen er spesielt uttalt for de vaksinene som ikke bare hindrer sykdom, men også hindrer at smittestoffet slår seg ned på slimhinnene (f. eks. Hib-, mesling- og poliovaksine).
For koronavaksinene som er godkjent er effekten bare dokumentert for å unngå å utvikle sykdom og det er usikkerhet rundt effekten av vaksine på smittsomheten til den vaksinerte. Per i dag er koronavaksinene bare godkjent til voksne.
Hvor raskt vi kan gå tilbake til en mer normal hverdag etter at vaksinasjonen er kommet i gang, vet vi ikke enda.
Kunnskap og riktig bruk av godkjente vaksiner vil kunne påvirke pandemien betydelig og på sikt gi lettelser i smitteverntiltakene. Men det vil kunne ta tid fra oppstart av vaksinasjon til vi er tilbake til normalen. Andre smitteverntiltak, beredskap og behandlingskapasitet i helsetjenesten vil fortsatt være viktig i lang tid etter at de første vaksinene kommer.