Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:869 (2020-2021)
Innlevert: 06.01.2021
Sendt: 06.01.2021
Besvart: 13.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil regjeringen endre sin informasjonsstrategi under pandemien slik at kommuneoverlegene ikke lenger må oppleve at kommunene sitt arbeid med lokal smittevern og beredskap blir gjort vanskeligere?

Begrunnelse

59 kommuneoverleger har skrevet kronikk om regjeringens informasjonsstrategi: Joker Nord i praksis, (NRK 5. januar).
I kronikken skriver de om at beredskapsarbeid bygger på fire hovedprinsipp, ansvars- likhets, nærhets og samvirkeprinsipp. Samvirkeprinsippet beskrives på regjeringens sider på følgende måte:

"Myndigheter, virksomheter og etater har et selvstendig ansvar for å sikre et best mulig samvirke med relevante aktører og virksomheter i arbeidet med forebygging, beredskap og krisehåndtering."

Kommuneoverlegene skriver at sentrale helsemyndigheter under pandemien har informert kommunene på en måte som har gjort lokalt smittevern- og beredskapsarbeid vanskeligere:

"Endringer og tiltak fra nasjonalt hold har vært kommunisert via pressekonferanser. Kommunene varsles ikke på forhånd om hva som kommer og de varsles heller ikke om at det skal være en pressekonferanse. Pressekonferanser holder i "beste nyhetstid", dvs. fredag kveld eller som siste, søndag kveld."

Og videre skriver de:

"Hver gang dette skjer, renner det inn med spørsmål til kommunene fra innbyggere, organisasjoner og virksomheter. Dette knekker våre rygger! Det kan også nevnes at det sjelden eller aldri samtidig sendes ut skriftlig, presis informasjon med faglig begrunnelse for det som kommuniseres i pressekonferansen. Vi er således de første timene avhengig av å "tolke" det som blir sagt fra de ansvarlige."

Spørsmålsstiller mener at det er sterke ord som nå kommer fra kommuneoverlegene, midt i en pandemi, og at dette må føre til endring i regjeringens informasjonsstrategi. Det meste av smittevernarbeidet skjer i kommunene. Det er kommuneoverlegene som står midt i dette arbeidet, og måten de nå får vite om nasjonale tiltak på, er ikke forsvarlig.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Kommunene har en sentral rolle og gjør en imponerende jobb i håndteringen av pandemien. God kommunikasjon til kommunene og kommunelegene vil kunne bidra til god forankring av tiltak og dermed styrke evnen til rask gjennomføring av tiltak. Regjeringen og sentrale helsemyndigheter har gjennom hele pandemien jobbet for rask og tydelig kommunikasjon om de beslutninger som fattes. Samtidig erkjenner vi at denne kommunikasjonen kan bli bedre.
Helsedirektoratet hadde forrige uke et møte med Legeforeningen og noen av kommunelegene som forfattet kronikken. I møtet ble de blant annet enige om mulige fremtidige hensiktsmessige måter å styrke informasjon knyttet til nye og endrede beslutninger, tiltak, råd og regler. Videre har etatene dialog med KS om utsendelse av et informasjonsbrev til landets statsforvaltere, kommuner og kommuneleger som vil beskrive prosess for beslutninger og hvor informasjon finnes hos regjeringen.no, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil tilrettelegge for at kommunene, statsforvalterne og kommunelegene er godt informert om hvor de finner nødvendige oppdateringer av anbefalinger og forskriftsfestene regler. For øvrig vil Helsedirektoratet fortsette dialogen med Statsforvaltere, kommuner og kommuneleger og se på hvilke øvrige tiltak som kan settes inn på både kort og lengre sikt for å styrke dialogen med Statsforvaltere, kommuner og kommuneleger ytterligere.