Nicholas Wilkinson (SV): Stemmer det at regjeringen ikke hadde ferdig lagede planer for hva de skulle gjøre dersom smittetrykket økte etter jul, og at kommuner og skoler ikke blir informert om pressekonferanser og innholdet i disse før de blir presentert gjennom media?
Begrunnelse
I et større intervju i VG 5. januar viser Solberg og Høie til at 2. januar førte rådene fra Folkehelseinstituttet til at skitur måtte avbrytes, og at det måtte hasteinnkalles til møte for å håndtere nye råd fra Folkehelseinstituttet.
At Folkehelseinstituttet har gitt ulike råd i løpet av romjula og i starten av januar, blir gitt som begrunnelse for at det ikke forelå klare planer og at informasjon måtte gis raskt og uten forvarsel.
Mens tiltakene selvsagt ikke kan innføres for det er grunnlag i smittesituasjonen, må planene være klare i forkant, og studenter, kommuner og skoler burde ha fått tid til å forberede seg på de tiltakene som kunne komme. Sannsynligheten for at smittetrykket ville øke i løpet av jula var stor.
I et innlegg på Ytring 5. januar etterlyser 59 kommuneoverleger bedre informasjon fra staten ved innføring av nye tiltak. De viser ikke bare til at de ikke varsles i forkant om regler som skal komme, ei heller om planlagte pressekonferanser, men også til at det sjelden eller aldri samtidig sendes ut skriftlig, presis informasjon med faglig begrunnelse for det som kommuniseres i pressekonferanse, og at de derfor bruker lang tid på å tolke statlige regler, i møte med bekymrede innbyggere.
God kriseledelse betyr å være forkant for forventede eller mulige utfordringer, og sikre god informasjonsflyt. Nå kan det virke som om regjeringen bruker manglende planlegging som begrunnelse for dårlig og kortsiktig informasjon.