Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:880 (2020-2021)
Innlevert: 07.01.2021
Sendt: 08.01.2021
Besvart: 15.01.2021 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Mener statsråden at soldatene som har blitt trukket gjennom rettsvesenet fordi Forsvarsdepartementet hadde behov for å få avklart noen prinsipper har fått den behandling de fortjener, hva gjør Forsvarsdepartementet for å følge opp disse sakene og systemfeil avdekket av internrevisjon, når kan soldater med krav på feriepenger forvente å få de utbetalt og hva er status for refundering av gjenstående utgifter til advokathjelp til nevnte soldater?

Begrunnelse

Det vises til den såkalte feriepengesaken i Heimevernet samt saken til enkeltsoldat omtalt i Nationen 10.11.
I svarbrev til Rødt fra Forsvarsdepartementet 30.10 framkommer følgende:

«Det er positivt at det nå har blitt ryddet opp i feilpraktiseringen av regelverket. Forsvaret er helt avhengig av tilgang til frivillig personell, og Heimevernet har alltid hatt frivillighet som en sentral bærebjelke. Det er derfor viktig at vi behandler dette personellet på en ordentlig måte.
[…] feriepenger tilbake til innsatsstyrkenes etablering i 2005, foreløpig beregnet til om lag 90 mill. kroner, vil bli utbetalt så tidlig det er praktisk gjennomførbart. […]
Forsvarsdepartementet har på nåværende tidspunkt ikke fullstendig oversikt over utgiftene knyttet til de faktiske saksomkostningene for soldatene. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om saken på egnet måte.»

Etter spørsmålsstillers syn er det merkelig språkbruk å betegne den såkalte feriepengesaken som en positiv opprydning i feilpraktisering av regelverket. I begge ovennevnte saker, har staten valgt å trekke for retten menige soldater som stiller legitime spørsmål om sine rettigheter i sin tjeneste for Norge.
Begge saker kom først til konfliktråd, der staten unnlot å møte opp, for så å trekke soldatene gjennom flere rettsinstanser, i det ene tilfelle helt til Høyesterett, som avviste anken og ga soldaten fullt medhold.
Resultatet er at de sitter igjen med store udekkede utgifter til helt nødvendig advokathjelp, i tillegg til de utallige timer som har gått med til å forberede og stille i retten.
Etter spørsmålsstillers syn er det helt urimelig at menige soldater skal sitte igjen med store økonomiske tap etter å ha stilt legitime spørsmål som har ført til innrømmelser fra Forsvarsledelsen. Når den lille mann blir trukket for retten av Staten på denne måten burde Staten ta det fulle ansvar for disse advokatutgiftene.
I lys av nevnte saker og ikke minst den sterke kritikk og de systemfeil som visstnok fremkommer i internrevisorenes rapport om varsel omtalt i Nationen-saken, og den generelt dårlige behandlingen mange soldater har vært gjenstand for i disse sakene, er jeg også opptatt av å få vite hva forsvarsministeren gjør for å ivareta forsvarets viktigste ressurs nå og i framtida.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg har stor forståelse for at saken knyttet til feriepenger har vært en belastning for de involverte. Jeg er derfor tilfreds med at saken fant sin endelige løsning og at feriepenger tilbake til 2005 er utbetalt. Disse ble utbetalt til berørt personell 12. januar 2021. Til sammen er det utbetalt om lag 110 MNOK. Det er to søksmål i saken om feriepenger fra henholdsvis Aarset og Gudmundseth. I søksmålet fra Aarset som staten tapte, har staten dekket kr 382 000,- pluss renter i saksomkostninger som fastsatt av retten. Søksmålet fra Gudmundseth står fremdeles for retten, men vil nå bli hevet for domstolen og retten vil fastsette hva som er rimelige og nødvendige sakskostnader som staten skal dekke. Når rettens avgjørelse foreligger vil departementet vurdere om staten ut fra likhetshensyn skal dekke ytterligere kostnader for Aarset. Vi håper på en snarlig avgjørelse fra domstolen, slik at spørsmålet om sakskostnader kan finne sin avslutning for de to personene som har frontet feriepengesaken.
Den andre saken som tas opp i spørsmålet, gjaldt en rettssak, som er forlikt, mellom staten og en HV-soldat om lønn, tillegg og godskriving av hans samlede verneplikt. Denne saken er ikke en del av feriepengesaken. Vedkommende har ved to rettsbehandlinger blitt idømt sakskostnader av tingretten. Staten finner det ikke riktig å overprøve domstolens avgjørelse om sakskostnader.
Hva gjelder spørsmålet om oppfølgingen av svakheter som er avdekket ved forvaltningen av tjenesteplikten, har Forsvaret tatt tak i dette og forvaltningen av Heimevernet er nå forbedret.