Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:882 (2020-2021)
Innlevert: 07.01.2021
Sendt: 08.01.2021
Besvart: 13.01.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Bergensavisen har avdekket at minst ti kristne, private grunnskoler og videregående skoler i Bergen og Hordaland ikke ansetter lærere som lever i homofilt samliv.
Mener statsråden at disse skolene bryter arbeidsmiljøloven og lov om likestilling og diskriminering, og støtter statsråden at skoler som praktiserer med slike verdidokumenter som frarøver ansatte muligheten til å leve i homofilt samliv, får offentlig statsstøtte?

Begrunnelse

I desember 2019 avdekket Bergensavisen at minst ti kristne, private grunnskoler og videregående skoler i Bergen og Hordaland ikke ansetter lærere som lever i homofilt samliv. Seks av de aktuelle skolene er drevet av Egill Danielsen stiftelse som i 2019 fikk rundt 240 millioner kroner i statsstøtte.
Det er begrunnet i et såkalt verdidokument som signeres ved ansettelse. I verdidokumentet til Egill Danielsen stiftelse, som alle nyansatte må skrive under på ved tiltredelse, står det blant annet: Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv. Det forventes at alle lever i samsvar med dette.
Likestillings- og diskrimineringsombud, Hanne Bjurstrøm, uttalte den 13.12.20 som følge av disse sakene at et verdidokument som utelukker å ansette homofile kan medføre ulovlig forskjellsbehandling, og at det kun er stillinger som har en religiøs funksjon, eller som anses som nødvendig for å gjennomføre formålet med skolen, at man kan stille krav til samlivsform.
Også NOU 2008:1, kapittel 4.3 peker på denne problemstillingen: Det er ikke uvanlig at trossamfunn også driver virksomhet som ikke har nær sammenheng med praktiseringen av religionen, som skoler, barnehager, pleiehjem osv. Med unntak av religionsundervisning, er hensynet til religionsfriheten ikke et så sterkt argument i disse tilfellene. Disse vil derfor omfattes av lovens diskrimineringsforbud. Hvis virksomheten derimot har nær sammenheng med religionsutøvelsen, omfattes den av unntaket, for eksempel kristne søndagsskoler eller muslimske koranskoler.
Det er derfor behov for avklaringer om hvordan de aktuelle skolene i Bergen og Hordaland kan unntas Lov om likestilling og forbud mot diskriminering, særlig med hensyn til paragraf 26 om arbeidsgivers aktivitetsplikt.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Jeg viser til at likestillings- og diskrimineringsloven og arbeidsmiljøloven gjelder på alle samfunnsområder, også for skoler godkjent etter friskoleloven. Det er styret ved den enkelte friskole som har ansvaret for at skolen følger norsk lov.
Diskriminering er forbudt etter likestillings- og diskrimineringsloven. Forskjellsbehandling som er religiøst begrunnet kan imidlertid likevel anses å være saklig, nødvendig og forholdsmessig, og dermed være lovlig. Spørsmålet om adgangen til forskjellsbehandling må vurderes konkret på bakgrunn av en avveining mellom hensynet til religionsfrihet og autonomi på den ene siden, og hensynet til likestilling og likeverd på den andre siden.
Forbudet mot diskriminering er viktig fordi vi ønsker å fremme verdier som likestilling, toleranse, mangfold, like muligheter og like rettigheter. Jeg er opptatt av at disse verdiene følges på alle nivåer i utdanningssektoren. Dersom arbeidssøkere, ansatte eller elever ved skolen mener seg diskriminert, vil jeg oppfordre dem til å ta kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet som gir råd og veiledning og eventuelt klage til Diskrimineringsnemnda som er et uavhengig forvaltningsorgan som avgjør klager på diskriminering og trakassering.