Skriftlig spørsmål fra Else-May Norderhus (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:884 (2020-2021)
Innlevert: 07.01.2021
Sendt: 08.01.2021
Besvart: 14.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Else-May Norderhus (A)

Spørsmål

Else-May Norderhus (A): En av hovedutfordringene med smittespredningen knyttet til covid 19 er importsmitte. Det så vi i mars, i juni og nå i høst. Regjeringen har hele veien hatt ansvaret for hvordan grensene skal være åpne eller stengt for reisende. Første uka i 2021 kommer det 128 fly bare fra Polen og Litauen til Norge.
Hvorfor mener statsråden det er trygt for alle oss andre å reise med offentlige transportmidler sammen med nyankommet arbeidsinnvandrere fra røde land, før de kommer til det stedet de skal i karantene?

Begrunnelse

Norge er på ny nedstengt. Nå foregår undervisning digitalt og de som har mulighet til det skal ha hjemmekontor. Regjeringen formidler at de er redd for importsmitte, samtidig så de ikke tar tydelig nok grep rundt situasjonen. For mens arbeidsinnvandrerne som kommer til Norge, nå kan velge hvor de vil være når de skal i karantene, sender regjeringen mange tusen arbeidsinnvandrere på innenlands flygninger, på tog, ferjer og busser, sammen med andre, og utsetter andre for smitte. Dette er også stikk i strid med hva andre land gjør. Mange land har absolutt påbud om at folk skal direkte i karantenehotell. Aftenposten hadde oppslag om hvordan NHO og Norsk Industri har påvirket regjeringens beslutninger om å åpne opp grensene i juni. Er det press fra samme organisasjoner som nå står bak dette vedtaket, kan være interessant å få belyst i svaret. Også hvordan det kan være smitteforsvarlig å utsette andre som tar offentlige transportmidler å reise sammen med nylig ankommet tilreisende fra røde land. Så langt er det vel ikke hurtigtester som brukes, så svarene kommer vel i ettertid.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: På grunn av økende importsmitte høsten 2020 innførte regjeringen flere nye tiltak. I tillegg til innstramminger av unntak fra innreisekarantene, er det innført krav om negativ test før innreise, krav om testing ved ankomst til landet og særskilte krav til reisende fra Storbritannia. Det er også innført karantenehoteller og krav om innreiseregistrering. I sum er det betydelige innstramminger som vil bidra til å dempe risikoen for spredning av importsmitte i Norge. Andelen som er smittet i utlandet gikk ned fra uke 45. Dette samsvarer med tidspunktet da vi startet å stramme inn. Ved årsskiftet økte denne andelen igjen. Det kan ha sammenheng med at det ble innført krav om testing ved innreise eller innen 24 timer etter innreise.
I denne sammenheng er viktig å vise til kravet som er innført om at man tester seg når man kommer til Norge fra utlandet. Testen skal tas så snart som mulig og senest 24 timer etter ankomst til Norge. Kravet gjelder både for norske og utenlandske statsborgere. Testingen skal som hovedregel skje ved grensestasjonene. Det prioriteres å bruke hurtigtester til dette. Dersom testen er positiv skal personen isolere seg, jf. covid-19-forskriften § 7.
Det følger av covid-19-forskriften § 5 fjerde ledd at personer i innreisekarantene bare kan oppholde seg utenfor oppholdsstedet hvis de kan unngå nærkontakt med andre enn dem de bor sammen med. De som er i karantene, kan ikke være på en arbeidsplass der også andre oppholder seg, på skole eller i barnehage. Det er ikke tillatt å bruke offentlig transport.
I § 5 femte ledd fremgår det at personer i innreisekarantene likevel kan bruke offentlig transport fra flyplassen, havnen eller lignende ankomststed til karantenestedet. De som forlater Norge i karantenetiden, kan benytte offentlig transport under utreisen. De som er over 12 år, skal bruke munnbind ved bruk av offentlig transport til eller fra karantenestedet. Bakgrunnen for denne bestemmelsen er å muliggjøre at personer skal kunne komme seg fra flyplass, havn eller lignende ankomststed og til oppholdsstedet hvor karantenen skal gjennomføres. Denne muligheten gjelder for alle reisende, ikke kun for arbeidsreisende.