Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:895 (2020-2021)
Innlevert: 08.01.2021
Sendt: 11.01.2021
Besvart: 19.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Kan statsråden konkretisere hvilket lokalt smittetrykk som vil utløse endringer i vaksinestrategien mot mer geografisk differensiering?

Begrunnelse

FHI har uttalt at de vurderer å legge om strategien og konsentrere innsatsen mer geografisk dersom smittetrykket i enkelte områder økes. Dette er også beskrevet i sentrale grunnlagsdokumenter som regjeringen har besluttet sitt dynamiske vaksinasjonsprogram på bakgrunn av, herunder rapport utarbeidet av ekspertgruppe i etikk og prioritering. Den samme rapporten har presisert at effekten på dødelighet og alvorlig sykdom kan være høyere ved en geografisk differensiering når smittetrykket tilsier det.
Områder med høyt smittepress er mer utsatt for en overbelastet helsetjeneste, smitteverntiltakene er strengest og mest tyngende i slike områder, og en vaksine vil gjøre størst nytte for seg der smitten er størst. Dette er i tråd med alle de fem målene for vaksinasjonsprogrammet. En slik prioritering vil kunne bidra til å redusere risikoen for alvorlig sykdom og død, samt motvirke en overbelastning av helsetjenesten.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har vedtatt den strategien som FHI anbefalte, nemlig å fordele vaksinen likt i hele landet. I denne første fasen med lite tilgang til vaksiner er beboere i sykehjem, de aller eldste og visse grupper helsepersonell prioritert uavhengig av bosted.
Regjeringens strategi er dynamisk. Den kan endres blant annet ut fra smittesituasjonen og oppdatert kunnskap om vaksinenes egenskaper. Ved utbredt smitte kan geografisk prioritering vurderes.
Smittesituasjonen er ustabil. Store utbrudd kan oppstå i områder som har hatt lite smitte. De to vaksinene vi i dag har tilgjengelig gis som to doser med henholdsvis 3 og 4 ukers mellomrom og det vil dermed ta minst 4 uker fra første dose er gitt til full effekt oppnås for den vaksinerte. En av utfordring med geografisk differensiering er at man da må nedprioritere andre områder. Disse områdene kan komme til å få et økt smittetrykk senere og sette personer i risikogruppene i fare for alvorlig sykdom og død.
Behov for geografisk prioritering vil fortsatt vurderes.