Skriftlig spørsmål fra Jette F. Christensen (A) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:911 (2020-2021)
Innlevert: 11.01.2021
Sendt: 11.01.2021
Besvart: 19.01.2021 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Jette F. Christensen (A)

Spørsmål

Jette F. Christensen (A): Det er varslet nye, væpnede demonstrasjoner i Washington, for å følge opp stormingen av Capitol Hill under oppfordring fra den fremdeles sittende presidenten.
På hvilken måte vil Norge bruke sin posisjon i sikkerhetsrådet for å diskutere polarisering, politisk løgn, bevisst agitasjon og nedbygging av demokratiske institusjoner som en sikkerhetsrisiko og en fare for demokratiet som bærende styreform?

Begrunnelse

Fem personer er døde som følge av stormingen av Capitol Hill i Washington. Aksjonen kom på direkte oppfordring fra en fremdeles sittende president, for å hindre godkjenning av valget av den nye. Dette illustrer at ethvert samfunn kan snu ryggen til demokratiet så lenge omstendighetene legger til rette for det. I USAs tilfelle har disse "omstendighetene" de siste årene vært den sittende presidenten. På samme måte som USA har vært demokratieksportør, kan dette bidra til å inspirere eller advare mot demokrati som styreform. I en tid der antall autokratier for første gang på mange år er talt til flere enn antall demokratier er dette en trussel. På vårt eget kontinent ser vi valgte ledere bygge ned institusjoner og svekke grunnlaget for opposisjon. På samme måte som det ikke er noe særegent amerikansk med bildene vi har sett fra Washington de siste dagene, er det ingenting særegent polsk ved å svekke rettsstaten eller særegent Ungarsk ved å strupe fri presse. Demokratiet er under angrep av valgte ledere i flere land. Det er senest i forrige måned vedtatt av Stortinget at å fremme demokrati ute er av norske interesser. Ikke bare fordi det er et foretrukkent styresett av folk får velge sine ledere, men at institusjoner som sikrer rettferdig rettergang og fri opposisjon sikrere en regelbundet verdensorden som tjener vår sikkerhet og økonomi.
Hvordan vil Norge bruke sin plass i sikkerhetsrådet for å styrke demokratiets stilling.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Jeg ser med stor bekymring på situasjonen som nå utspiller seg i USA. Stormingen av den amerikanske kongressbygningen 6. januar var et opprørende og uakseptabelt angrep på demokratiet. Kongressen ble forhindret i å utføre en oppgave som den amerikanske grunnloven pålegger den å utføre, og flere menneskeliv gikk tapt som følge av angrepet.
Økende polarisering og spredning av desinformasjon og misinformasjon over lang tid var en viktig årsak til hendelsene. Det amerikanske samfunnet er dypt splittet sosialt, økonomisk og politisk. Store deler av befolkningen har til dels helt ulike virkelighetsoppfatninger.
De som stormet kongressbygningen må stå til ansvar for sine handlinger. Det hviler imidlertid et særlig ansvar på president Trump og øvrige folkevalgte som har bidratt til å så tvil om valgresultatet og spredt falsk informasjon til sine støttespillere. Deres ord veier tungt, og som vi så under stormingen av kongressbygningen, kan det få alvorlige konsekvenser.
Det er positivt at påtroppende president Biden så tydelig sier at han ønsker å være en samlende president. Biden har også signalisert at demokratifremme vil være et viktig satsningsområde for USA internasjonalt. Jeg ser frem til et nært samarbeid mellom Norge og USA på dette feltet.
Innsats for å fremme representativt demokrati basert på rettsstatens prinsipper har høy prioritet fra Regjeringens side, både i Europa og globalt. Den siste tidens hendelser i USA har bekreftet hvor viktig tillit mellom befolkning og myndigheter er. Et uavhengig og velfungerende rettsvesen, respekt for menneskerettighetene, frie medier, et levende sivilt samfunn og fravær av korrupsjon er nødvendige komponenter i et fungerende demokrati. Vi arbeider på flere måter og med flere samarbeidspartnere for å støtte opp om og styrke vilkårene for levedyktige demokratier.
Regjeringen er tydelig på at folkeretten, inkludert menneskerettighetene, utgjør basisen for vårt medlemskap i FNs sikkerhetsråd. Vi skal bidra til å synliggjøre og styrke koblingen som gjøres til menneskerettighetene i rådets løpende arbeid, inkludert for landsituasjoner. Bærekraftig og varig fred forutsetter respekt for menneskerettighetene, inkludert kvinners rettigheter, og rettsstatsprinsipper. Respekt for menneskerettighetene forebygger konflikt og fremmer utvikling, og det gjør verden tryggere og mer stabil. Slik understøttes også viktige demokratiske prinsipper og institusjoner.
Norges profil i de internasjonale fora vi deltar i reflekterer sentrale prioriteringer i vårt internasjonale menneskerettighetsarbeid. Dette gjelder også ytringsfriheten og tilgangen til etterrettelig informasjon.