Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:912 (2020-2021)
Innlevert: 11.01.2021
Sendt: 12.01.2021
Besvart: 21.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvordan følges regelen om obligatorisk Covid-19 test av samtlige innreisende innen 24 timer opp, og vurderer regjeringen nye tiltak for å sikre etterlevelsen av dette testregimet?

Begrunnelse

Vanlige folk, bedrifter og arbeidsplasser bærer konsekvensene av inngripende smitteverntiltak. Regjeringen må derfor sikre tilsvarende kontroll med importsmitten. De siste dagers nyhetssaker om økt importsmitte og problemer med testing ved innreise vekker bekymring. VG opplyser i dag at 6200 personer ved Oslo lufthavn har droppet å teste seg på flyplassen siden innføring av obligatorisk test 2. januar. Kun 58 prosent av personene som ankom fra utlandet til Norges største flyplass, Oslo lufthavn, testet seg på flyplassen. De som ikke tester seg direkte ved innreise er etter Covid-19 forskriften forpliktet til å teste seg i kommunen de befinner seg i innen 24 timer etter innreise, men Helsedirektoratet har opplyst om at det ikke finnes noen oversikt over hvem som følger dette.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen innførte obligatorisk test fra 2. januar 2021. I den første tiden var det nødvendig at testplikten kunne oppfylles ved å teste seg "så snart som mulig og senest 24 timer etter ankomst til Norge". Det var begrunnet i behov for noe tid til å bygge opp tilstrekkelig testkapasitet. Dersom vi skulle ha ventet til det var nok testkapasitet ville betydelig færre ha blitt testet i denne perioden. Regjeringen innførte obligatorisk testing ved grensen for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt fra mandag 18. januar kl. 17.00. Det innebærer at personer ikke lenger kan velge å gå forbi teststasjon på flyplass, havner eller i forbindelse med grenseovergangssteder på vei, og heller teste seg innen 24 timer. Testen må fra mandag skje i forbindelse med grensepasseringen. Det er gratis å teste seg.
Bakgrunnen for at regjeringen nå har besluttet testing ved grensen, er at Helsedirektoratets klare råd til regjeringen har inntil nylig vært å prioritere testkapasiteten til å slå ned lokale utbrudd i Norge. Det er hovedsakelig to grunner til at situasjonen nå er endret og at Helsedirektoratet derfor anbefaler testing på grensen. Den ene grunnen er ønsket om å forsinke spredning av de mer smittsomme variantene av viruset så mye som mulig. Den andre grunnen er tilgangen på hurtigtester. De øker vår samlede testkapasitet og bidrar til at flere reisende som er positive kan isoleres raskt.
På de fire grensestasjoner hvor det i dag ikke finnes testkapasitet vil det bli opprettet et begrenset testtilbud. Dette gjelder grensestasjonene: Tana, Karasjok, Kautokeino og Røros. Det innebærer at personer med krav til test kun kan passere der i tidsrommet hvor det er et tilgjengelig testtilbud. Utenfor dette tidsrommet vil grenseovergangen være stengt for disse personene. Personer som er unntatt kravet om test på grensen, kan passere i den øvrige åpningstiden hvor grensestasjonen er bemannet, men ikke har testtilbud.
Ved grenseovergangsstedet i Umbukta i Nordland har Rana kommune hittil ikke ferdigstilt arbeidet, og har nå kommet i en krevende situasjon på grunn av smittesituasjonen. Jeg har derfor bedt Helse -Nord om å bidra med helsepersonell, og i samarbeid med kommunen sørge for at teststasjonen kan driftes fram til kommunen selv kan ta over ansvaret. Helse-Nord og kommunen finner sammen fram til et tidspunkt for når overføring av ansvaret kan skje, senest innen 2 uker. Staten vil dekke kostnadene Helse Nord vil få knyttet til dette. Denne grensen er p.t. stengt på grunn av været i Nord.
Ved Svinesund vil det ta noen flere dager før testkapasiteten er god nok til at alle kan teste ved denne grenseovergangen. Derfor er det gitt et midlertidig unntak som sier at personer med fast bopel i Norge kan teste seg et annet sted enn på grenseovergangsstedet så snart som mulig og senest innen 24 timer, dersom ventetiden på test ved grenseovergangsstedet er over 1 time. Dette unntaket vil bli opphevet så fort testkapasiteten er god nok på Svinesund.
Unntakene fra dagens krav om test videreføres. Det vil si at følgende personer ikke er omfattet av krav om å teste seg ved grensestasjonen:

• barn under 12 år,
• personer som ved godkjent laboratoriemetode kan dokumentere at de i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19,
• personer som er unntatt fra karanteneplikt etter § 6a,
• personer som er unntatt fra karanteneplikt etter § 6b første og fjerde ledd,
• yrkessjåfører av langtransport og togpersonell etter § 6b femte ledd,
• personer som er strengt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov, jf. § 6e, dersom det ikke er praktisk mulig å gjennomføre testing,
• utlendinger som er nevnt i utlendingsforskriften § 1-4 eller § 1-5, og som kan fremvise diplomat- eller tjenestepass, eventuelt nasjonalt pass i kombinasjon med norsk ID-kort utstedt av Utenriksdepartementet, eller i kombinasjon med Schengen-oppholdskort for ambassadepersonell, sideakkrediterte diplomater og diplomatiske kurerer, jf. forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen § 3 bokstav f.