Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:928 (2020-2021)
Innlevert: 12.01.2021
Sendt: 13.01.2021
Besvart: 01.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Hvordan skal regjeringen trygge lokalbefolkningen og verne dem mot smittetrykket som kan oppstå i forkant av, under og etter den planlagte vinterøvelsen Joint Viking 2021?

Begrunnelse

Importsmitte har bidratt til både første og andre bølge med koronasmitte i Norge. Nå planlegges en stor militærøvelse i Nord-Norge, og den siste uka har 1600 soldater fra England, Nederland og USA ankommet Bardufoss. 45 av dem har teste positivt for Covid-19. Til sammen 3000 utenlandske soldater skal delta i øvelsen sammen med om lag 7000 norske soldater.
I mars 2020 ble vinterøvelsen avlyst grunnet smittefare. Utviklingen den siste tiden gjør at det må stilles spørsmål ved om det er gjort nok knyttet til importsmitte, belastninger på helsevesenet og hensynet til lokalbefolkningen under vinterøvelsen.
Vinterøvelsen Joint Viking 2021 begynner i mars, og i påvente av storøvelsen skal de trene sammen med norske styrker. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uttrykker overfor flere medier at han ikke er bekymret for smitten.
Forsvarets øvelser er viktige, også under en pandemi, men lokalbefolkningens bekymring er stor og tiltakene hele landet er bundet av er svært inngripende. Når smittespredningen er stor, skolene er på rødt nivå, store deler av næringslivet er sårbart og nedstengt, og det sosiale livet er svært begrenset, er det grunn til å stille spørsmål ved om det er rette tiden for en så stor øvelse av internasjonal karakter.
Vi har tidligere sett at regjeringen er bakpå når det gjelder importsmitte. Da er det vanskelig å ikke være bekymret over potensiell importsmitte fra 3000 utenlandske soldater i nord.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Den allierte militære aktiviteten som startet i Norge var lenge planlagt, og Forsvaret hadde lagt detaljerte planer for å følge opp alle som kommer med testing og gjennomføring av karantene. En betydelig andel av soldatene har allerede kommet til Norge og er i ferd med å gjennomføre eller har gjennomført karantene.
Alle som kom til Norge for å gjennomføre trening og delta på øvelsen måtte ha testet negativt før de kom inn til landet. Alle deltakerne ble også testet etter ankomst. Forsvaret samarbeidet med lokal helsetjeneste og Universitetssykehuset i Nord-Norge om testing. Forsvaret mottatt hurtigtester som ble brukt til å teste soldatene. Personer som testet positivt etter ankomst ble isolert i henhold til gjeldende regler.
Etter å ha gjort en ny vurdering basert på smittesituasjonen i Norge generelt, og situasjonen knyttet til sirkulasjon av det britiske muterte viruset, besluttet Regjeringen 25. januar å avvikle øvelsen. Selv om man har hatt kontroll på smitten som har oppstått under øvelsen, vil det være krevende å fortsette øvelsen under nåværende omstendigheter.
Forsvaret arbeider nå med planer for å få avviklet planlagt aktivitet og sendt hjem alliert personell tidligere enn det som opprinnelig var besluttet. Dette er en relativt omfattende prosess. Allierte styrker som har gjennomført karantene og er konstatert smittefrie kan frem til de reiser tilbake til sine respektive hjemland gjennomføre tilpasset treningsaktivitet, innenfor rammen av gjeldende smittevernbestemmelser.